h

Beste Kajsa, laat Amsterdam op woongebied niet vallen (opinie)

30 oktober 2017

Beste Kajsa, laat Amsterdam op woongebied niet vallen (opinie)

 

Beste Kajsa,

Gefeliciteerd met het ministerschap. Ik tutoyeer, omdat we elkaar al even kennen. Jij was wethouder in Amsterdam, mijn stad, waar ik raadslid ben namens de SP. Je wordt minister van Binnenlandse Zaken én Wonen. Het vorige kabinet heeft Amsterdam op woongebied flink laten vallen. Jij hebt in Amsterdam gezien welke noden er zijn, en ik hoop dat je ook de daadkracht zult hebben om hier iets aan te gaan doen.

Op zeker drie gebieden heeft Amsterdam een daadkrachtige minister van wonen hard nodig: zorg voor goede betaalbare en duurzame sociale huur, voorkom dat marktprijzen de pan uit rijzen en strijdt mee tegen huisjesmelkers.

De afgelopen jaren werden sociale huurprijzen vanuit de Hofstad onder vuur genomen met de zogenaamde ‘verhuurderheffing’, een belasting op betaalbare huren. Om de Haagse rekening te kunnen betalen, verhogen verhuurders zoals corporaties de huren. Of ze verkopen betaalbare woningen. Dat is onwenselijk, omdat Amsterdammers met een dunne portemonnee het gelag betalen.

Corporaties hebben al hun geld nu nodig om deze bizarre belasting te betalen. Geld dat dan ook niet geinvesteerd kan worden in het verduurzamen van de woningen. Het regeerakkoord ziet dit ook, maar handelt niet. Kajsa, jij wilt toch wel dat ook Amsterdam betaalbaar blijft en we de klimaatdoelstellingen uit Parijs gaan halen? Je hebt in Amsterdam gezien welke acties wij samen met huurders gevoerd hebben om fatsoenlijk onderhouden huurwoningen te realiseren, zonder schimmel, waar je kunt wonen zonder dat je ziek wordt. Neem je die ervaringen mee naar Den Haag? Denk aan die huurders en dat corporaties geld nodig hebben om te kunnen bouwen en te onderhouden.

De schaarste beperkt zich niet alleen tot de betaalbare sociale huurwoningen. De stad heeft ook gebrek aan middeldure huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro. Ook hier is Haagse steun in de rug welkom, om te voorkomen dat de stad alleen nog maar te betalen is voor de puissant rijken. Dat kan door de beschermende puntenstelsel voor huurprijzen uit te breiden tot 1000 euro. Dat zet een rem op woekerprijzen, omdat op de markt geldt ‘wat de gek er voor geeft’. Een huur van 1500 euro of meer kan een leraar of politieagent met een modaal salaris niet betalen. De stad heeft dit soort professionals wel hard nodig. Kajsa, wil jij ook dat middeninkomens nog steeds in onze stad kunnen blijven wonen?

Tenslotte zijn extra maatregelen nodig om de vakantieverhuur te reguleren en huisjesmelkers harder te treffen in de portemonnee. Zo kan een nieuwe minister de Amsterdamse strijd tegen illegale hotels vooruit helpen. Met een Haagse wet kunnen we huisjesmelkers een harde slag toebrengen en het maximale aantal overnachtingen via vakantieverhuur terugbrengen. Daarnaast kan vanuit het Rijk voorkomen worden dat beleggers de Amsterdammers verdringen van de koopmarkt en dat oplichters veel te hoge huurprijzen durven te vragen aan studenten en starters. Huizen zijn om in te wonen, geen object voor woekerwinsten ten koste van de leefbaarheid. Kajsa, als wethouder zag je deze problemen, hopelijk ga je ze bestrijden als minister.

Wonen in Amsterdam wordt bijkans onbetaalbaar. De stad is immens populair. En de markt faalt in het reguleren van de prijzen. Deze stad mag geen speeltuin zijn voor vastgoedcowboys en beleggers, die er slechts op uit zijn om de eigen zakken te spekken.

Amsterdam lost zelf veel op. Maar de stad staat onder druk. Een Haagse wind in de rug kan veel helpen. Ik hoop op je steun en wens je veel succes met je nieuwe baan.   

Erik Flentge

Raadslid SP Amsterdam

(deze open brief verscheen vandaag bij Het Parool)

U bent hier