h

Verkoop sociale huur laagste sinds jaren

21 november 2017

Verkoop sociale huur laagste sinds jaren

De verkoop van corporatiewoningen is dit jaar opnieuw gedaald en komt daarmee uit op het laagste aantal sinds 15 jaar. De daling in verkoop van sociale huur is een gevolg van de afspraken die SP-wethouder Laurens Ivens sloot met de corporaties en de huurdersvereniging. Ivens: “Juist in een tijd dat het winstgevender dan ooit is om huizen te verkopen, zorgen we er juist voor dat huizen beschikbaar blijven als betaalbare huurwoning. Daarmee kiezen we vóór de Amsterdammers en tegen het grote geld.”

Tot een paar jaar geleden hadden corporaties nog de mogelijkheid om zo’n 24.000 huurwoningen te verkopen, op een totaalaantal van zo’n 180.000 huizen. Al die verkoop werd mogelijk gemaakt door voorgaande stadsbesturen die vonden dat er te veel sociale huurwoningen in de stad waren. De forse verkoop van sociale huur in 2014 (2700 stuks) mocht daardoor toenemen richting de 4000 per jaar. Daar kwam verandering in dankzij de afspraken die door Ivens zijn gesloten. Sinds 2015 daalt de verkoop van corporatiewoningen steeds verder.

De verkoop neemt het meest af in buurten waar de sociale woningvoorraad toch al het krapst was, namelijk in de buurten binnen de ring. Het grootst was de daling in Centrum (79% minder verkoop dan in 2014), gevolg door Zuid (73% daling) en West (65% daling). Ivens: “Jarenlang wilden voorgaande stadsbesturen sociale huur verkopen terwijl er geen noodzaak was.  Nu met de landelijke verhuurdersheffing is er wel een reden om te verkopen, maar tóch weten we juist nu de trend te keren. In plaats van huizen duurder te maken en de stad verdeeld, zorgen we er nu voor dat er betaalbare huizen zijn en de stad gemengd is. Het kan echt!”

Foto: SP

Zie ook:

U bent hier