h

Zorgen over verdubbeling aantal ZZP-jongeren

4 januari 2019

Zorgen over verdubbeling aantal ZZP-jongeren

Foto: ROOD

De SP trekt bij het stadsbestuur aan de bel over de verdubbeling van het aantal Amsterdamse jongeren dat werkzaam is als ZZP'er. De vrees bestaat dat veel van deze jongeren door bedrijven worden gedwongen tot schijnzelfstandigheid, waardoor de bedrijven de arbeidsrechten kunnen ontduiken. De SP vindt dit onacceptabel en roept het stadsbestuur op tot actie.

Jongeren zijn in Amsterdam vaker zelfstandige koerier, taxichauffeur of schoonmaker. Waar sommige jongeren bewust kiezen voor een zelfstandige onderneming, worden veel jongeren gedwongen ZZP'er. Zo is bezorgdienst Deliveroo, die van hun werknemers schijnzelfstandigen heeft gemaakt om hun verantwoordelijkheid als werkgever te ontlopen, in 2018 nog uitgeroepen door ROOD, de jongeren van de SP tot 'Flextremist van het jaar'.

Reden voor de SP om het stadsbestuur aan te sporen om deze misstanden aan te pakken. SP-raadslid Erik Flentge: "Gezien de berichten het afgelopen najaar over het toenemend aantal werkende armen, maken we ons zorgen over de groei van het aantal ZZP’ers en de negatieve gevolgen die dit heeft voor Amsterdamse jongeren. We zien dat grote bedrijven miljardenwinsten maken door jongeren op te zadelen met onzekerheid. Daarmee ontneem je ze toekomstperspectief."

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld. Flentge: "Wij willen meer zekerheid en waardering voor het werk van jongeren en voorkomen dat ZZP een verkapte manier van bedrijven wordt om werknemersrechten te omzeilen. Ik hoop dat het college deze mening deelt en deze schijnzelfstandigheid samen met ons wil tegen gaan. Dit flextremisme is geen noodzaak, maar gierigheid."

U bent hier