h

Internationale strijd tegen asociaal gedrag Airbnb en Booking

19 juni 2019

Internationale strijd tegen asociaal gedrag Airbnb en Booking

Een aantal grote Europese steden komt samen in actie om een strenge aanpak mogelijk te maken van asociaal gedrag van websites als Airbnb en Booking. SP-wethouder Laurens Ivens: “Parijs, Barcelona, Berlijn, Amsterdam, we hebben allemaal gemeen dat in onze steden huizen uitgemolken worden door illegale verhuur aan toeristen. Websites als Airbnb en Booking laten dat allemaal maar gebeuren en worden er zelfs stinkend rijk van. Het is belangrijk dat we hier samen tegen in actie komen, zodat de Europese Unie niet langer wegkijkt.” 

In Amsterdam mogen mensen met een koophuis hun huis maximaal dertig dagen per jaar aan maximaal vier toeristen tegelijk verhuren. Websites als Airbnb en Booking bieden ook plek aan advertenties waarbij deze regels worden overtreden. Onlangs heeft een hoge adviseur van het Europese gerechtshof geadviseerd om dit ongemoeid te laten en websites alleen te zien als doorgeefluik. Door te verwijzen naar de zogenoemde e-commercerichtlijn ontlopen deze websites elke verantwoordelijkheid voor het bestrijden van illegale advertenties.

Ivens: “Het zou een gemiste kans zijn als Europa websites als Airbnb en Booking hun goddelijke gang laat gaan. Die websites maken willens en wetens illegale verhuur mogelijk. Zolang foute advertenties te boeken zijn, blijven wij de dupe van huisjesmelkerij en illegale hotels in woonhuizen. En dat terwijl de overlast groot is, de woningnood hoog, en wonen enorm duur. Ik hoop dat Europa hier eindelijk gehoor aan geeft, en luistert naar deze gezamenlijke oproep van Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Bordeaux, Brussel, Krakau, München, Parijs, Valencia en Wenen.”

U bent hier