h

Interview met lijsttrekker Remine Alberts

27 januari 2022

Interview met lijsttrekker Remine Alberts

Foto: Wiebe Kiestra

Remine Alberts (67) is geboren en getogen Amsterdammer en was van beroep docent Nederlands en geschiedenis. Eerder was zij SP-gemeenteraadslid, momenteel zit zij namens de SP in de Provinciale Staten. We spraken met haar over de inzet van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Wat is volgens jou het grootste probleem in de stad?

"Ik vind het een slechte zaak dat Amsterdam in handen lijkt te zijn gevallen van grote buitenlandse durfkapitalisten. Zij zijn gewoon uitgenodigd door het kabinet Rutte. Zij verhuren opgekochte huizen voor de hoofdprijs. Cashen dus. Hoe bestaat het? Want tegelijk is een betaalbare woning voor veel mensen een onbereikbaar ideaal geworden. Ik pik dat niet. Het motiveert me enorm om te strijden. Amsterdammers hebben steeds minder het gevoel dat de stad van hen is."

Op welk succes uit je tijd in de gemeenteraad ben je het meest trots?

"Ik ben er trots op dat ik mantelzorg en mantelzorgers voor het voetlicht heb kunnen brengen in een tijd dat mantelzorg doodleuk als vrijwilligerswerk gezien werd. Ook ben ik er trots op dat de SP, samen met heel veel bewoners, ervoor heeft kunnen zorgen dat metro 53 een rechtstreekse verbinding – zonder overstap – kon blijven tussen Zuidoost en Centraal Station."

Wat is het eerste wat je samen met Amsterdammers voor elkaar wil krijgen?

"Er is hartstikke veel te doen, vooral omdat we nu weten welke plannen het kabinet Rutte-4 heeft. De plannen voor volkshuisvesting van dit zogenaamd nieuwe kabinet zijn toch echt veel te slap. Amsterdam moet alles op alles zetten om de verkoop van sociale huurwoningen te stoppen. Ook moet er keihard gewerkt worden aan het opknappen en isoleren van woningen. Dat moet dan zonder huurstijging. Er zijn veel sociale huurwoningen verkocht de laatste jaren, onder druk van het kabinet. Dat is waanzin, er is namelijk een enorm tekort. De SP Amsterdam wil daarom dat er geen betaalbaar huis meer wordt vermarkt. Als er toch een betaalbaar huis dreigt te worden verkocht door een corporatie, willen wij dat Amsterdam deze woning opkoopt."

In Parijs met een miljoen of in Mokum zonder poen?

"Nou, in Mokum ben ik rijk en gelukkig tegelijk! Geef mij maar Amsterdam!"

Reactie toevoegen

U bent hier