h

Ontslag van een verkeersregelaar

1 september 2009

Ontslag van een verkeersregelaar

Ontslag van een verkeersregelaar

Schriftelijke vragen van Carlien Boelhouwer over het ontslag van een verkeersregelaar na een interview met AT5.

Amsterdam, 26 augustus 2009.

Inleiding

AT5 berichtte gisteren dat een verkeersregelaar die deze zender te woord heeft gestaan hiervoor ontslagen is. De regelaar pleitte in het interview voor stoplichten op het Marnixplein. Het bureau waar hij in dienst was heeft hem vervolgens ontslagen, omdat medewerkers niet met de pers mogen praten.

Vragen

1. Is het college op de hoogte van het ontslag van de betreffende verkeersregelaar? Is de gemeente, als opdrachtgever, ingelicht over het ontslag?
2. Wat vindt het college van het ontslag in dit specifieke geval?
3. Heeft de gemeente afspraken gemaakt met het bureau over het verbod voor medewerkers om met de pers te spreken?
4. Komt het binnen de gemeentelijke organisatie (inclusief ingehuurde bedrijven en organisaties) voor dat er afspraken gemaakt worden over contacten met de pers door medewerkers? Als dit zo is, kan het college dan aangeven bij welke afdelingen en functies hier sprake van is?
5. Ziet het college mogelijkheden om het ontslag terug te draaien? Is het college van plan om het bureau waar de verkeersregelaar in dienst was te verzoeken het ontslag ongedaan te maken?

Carlien Boelhouwer.

Het antwoord van burgemeester en wethouders.

Antwoord vraag 1:
Ja, het college is inmiddels op de hoogte. De opdrachtgever voor het Marnixplein is het stadsdeel Centrum. Van die kant is ook direct na de uitspraak van de desbetreffende verkeersregelaar met bureau Individu, de werkgever van de verkeersregelaar, contact opgenomen. Het bureau gaf al direct aan de betrokken medewerker te hebben ontslagen.

Antwoord vragen 2, 3 en 5:
Het college treedt niet in arbeidsrechtelijke zaken tussen een werkgever en een werknemer. Verkeersregelaars worden bij bureau Individu tewerkgesteld op basis van een arbeidscontract, waarin onder meer is opgenomen dat een medewerker niet met de pers mag praten. De verkeersregelaar was op de hoogte van het interne beleid van bureau Individu. Er zijn geen afspraken tussen het stadsdeel en bureau Individu gemaakt over omgang met de pers.

Antwoord vraag 4:
Contacten met de pers worden binnen de gemeente in beginsel onderhouden door de afdelingen communicatie/voorlichting van de gemeentelijke diensten/bedrijven. Dit gebeurt na afstemming met de afdeling bestuursvoorlichting van de bestuursdienst. Indien een individuele medewerker van een dienst en/of bedrijf contacten met de pers onderhoudt, vindt dit plaats in samenspraak met de eigen afdeling communicatie/voorlichting. Ook dit gebeurt na afstemming met de afdeling bestuursvoorlichting van de bestuursdienst. Wanneer de persvraag gericht is op het werkterrein van een dienst en geen politieke raakvlakken kent, wordt de beantwoording verzorgd door de dienst.

U bent hier