h

Particuliere erfpacht

8 juli 2008

Particuliere erfpacht

Particuliere erfpacht

Schriftelijke vragen van Hans Bakker over het in erfpacht uitgeven van grond door particulieren.

Inleiding.

Volgens een artikel in Het Parool van 24 april 2008 onder de kop "Erfpacht is handel" zijn er in Amsterdam particulieren die "hun" grond in erfpacht uitgeven.

Vragen.

1.a. Kent het college het artikel in Het Parool?
1.b. Kloppen de feiten in dit artikel?

2. Past deze wijze van particuliere gronduitgifte via erfpacht binnen de gemeentelijke regelgeving?

3. Vindt het college dit particuliere erfpachtsysteem wenselijk?

4. Indien het college de particuliere erfpacht onwenselijk vind welke maatregelen gaat zij dan treffen om dit onmogelijk te maken?

Beantwoording van het college.

Algemeen.

Erfpacht wordt geregeld in titel 7 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek en is voor wat betreft de hoofdlijnen van de regeling van dwingend recht. Dit betekent dat er van deze bepalingen tussen de betrokken partijen niet kan worden afgeweken. De wet stelt dezelfde voorwaarden aan uitgifte in erfpacht door een particuliere grondeigenaar als in het geval een gemeentelijke grondeigenaar gronden in erfpacht uitgeeft. Voor de volledigheid wijs ik erop dat de gemeentelijke erfverpachter aan meer regels gebonden is, dan een particulier.
In artikel 3:14 van het Burgerlijk Wetboek is bijvoorbeeld bepaald dat een bevoegdheid die iemand krachtens het burgerlijk recht toekomt, niet mag worden uitgeoefend in strijd met geschreven of ongeschreven regels van het publiekrecht. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de gemeente zich bij erfpachtuitgifte en erfpachtbeheer moet houden aan de algemene beginselen voor behoorlijk bestuur, zoals het gelijkheidsbeginsel.

In het navolgende gaan wij specifiek in op de vragen van de SP.

1.a. Het college is bekend met het betreffende artikel in Het Parool.
1.b. De wet bepaalt dat de eigenaar van de grond gerechtigd is zijn grond in erfpacht uit te geven.

2. Erfpacht is een zakelijk recht en als zodanig geregeld in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Voor gemeentelijke erfpacht en particuliere erfpacht gelden dezelfde wettelijke regels.

3. Zoals hierboven omschreven, mag iedere grondeigenaar gebruik maken van zijn wettelijk recht om zijn grond in erfpacht uitgeven. Zo heeft de eigenaar nu ook het recht om zijn woning te verhuren aan de hoogste bieder, als de woning in het geliberaliseerde segment valt. Ook vrije verkoop tegen soms stevige prijzen is wettelijk toegestaan. Pas wanneer het socialisme is ingevoerd, kan een einde gemaakt worden aan deze praktijken. Een tussenweg daarbij is het aanpassen van de (landelijke) wet zodat particuliere eigenaren geen "overwinsten" meer kunnen maken in een situatie van schaarste. Het college voorziet daarbij wel uitvoeringsproblemen.

4. N.v.t. Zie antwoord op vraag 3.

U bent hier