Btw-verhoging
Btw-verhoging
Btw-verhoging
Het hoge btw-tarief wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19% naar 21%. De partijen uit het Kunduzakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) hebben hiertoe besloten. Ondanks dat enkele partijen (o.a. PvdA en SP) deze btw-verhoging tot (mede)inzet van de verkiezingen maakten, lijkt het (voorlopig) doorgang te vinden.
De btw-verhoging zullen we allemaal gaan voelen in de portemonnee, omdat veel bedrijven aangeven deze btw-verhoging te zullen doorberekenen in de verkoopprijzen. Zeker omdat er in combinatie met deze btw-verhoging er wel geprobeerd wordt om de salarissen niet hieraan aan te passen. Er zal dus sprake zijn van een rele daling van de koopkracht. Iets wat veel Amsterdammers zullen merken, maar ook de gemeentebegroting zal treffen.
- Wat is uw mening over de verhoging van de btw? Kunt u aangeven wat de gevolgen hiervan voor de gemeente zullen zijn? Kunt u aangeven wat er voor de gemeente allemaal duurder wordt en hoeveel duurder dit wordt door deze hogere btw?
- Worden er bij de gemeente betalingen naar voren gehaald om zodoende de hogere btw te voorkomen?
- Kunt u aangeven wat de verhoging van de btw per 1 oktober met 2% betekent voor Amsterdamse minima? Wat gaan zij merken van deze maatregel? En wat is uw mening hierover?
- Bent u bereid om maatregelen te nemen om de koopkracht van de minima te beschermen nu de btw omhoog gaat, bijvoorbeeld door de armoedevoorzieningen mee te laten stijgen met de hogere btw? Zo ja, wat voor maatregelen gaat u nemen? Zo nee, waarom niet?
- De btw-verhoging gaat gedurende dit (begrotings)jaar in. Op wat voor manier dient de inhoud van de begroting voor 2012 aangepast te worden aan deze hogere btw?
Laurens Ivens