h

Politiecapaciteit bij staatsbezoeken

20 april 2012

Politiecapaciteit bij staatsbezoeken

Politiecapaciteit bij staatsbezoeken

De president van Turkije heeft afgelopen week een staatsbezoek aan Nederland gebracht. De heer Gl is uitgenodigd door koningin Beatrix. Afgelopen dinsdag heeft Gl samen met burgemeester Van der Laan een krans gelegd bij het nationaal monument op de Dam. Donderdag vertrok Gl met de koninklijke trein vanaf Amsterdam CS richting de Floriade. Opvallend veel politie is actief bij dit staatsbezoek. Zelfs de voertuigen van het staatsbezoek zonder de passagiers erin worden vergezeld van een politie-escorte.

De bezuinigingen van de Rijksoverheid treffen ook de politie. Veel agenten zijn van mening dat dit ten koste gaat van de veiligheid op straat. De vraag is dan ook tot op welke hoogte het wenselijk is schaarse Amsterdamse politiecapaciteit in te zetten voor bezoeken van "hoogwaardigheidsbekleders". Een agent die bezig is met het begeleiden van een staatsbezoek kan niet tegelijk rechercheren, patrouilleren of het wijkbureau bemensen.

Vragen

1. Hoeveel manuren aan inzet van de Amsterdamse politie is besteed aan het staatsbezoek van de Turkse president? Wat is uw mening hierover?
2. Wat is het beleid voor de inzet van politiecapaciteit voor hoogwaardigheidsbekleders die (op uitnodiging van anderen) aanwezig zijn in Amsterdam?
3. Kunt u aangeven waarom zelfs lege voertuigen onder begeleiding van de politie vervoerd worden?
4. De gemeente gaat niet onbeperkt in op aanvragen voor vergunningen voor evenementen die organisatoren in Amsterdam willen houden. Het aantal en de duur van evenementen waarvoor vergunningen worden verstrekt is mede afhankelijk van de beschikbare politiecapaciteit en de benodigde inzet van agenten. Geldt een dergelijk afwegingskader ook bij bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders die, bijvoorbeeld door de koningin, uitgenodigd worden in Amsterdam? Kunt u dit inhoudelijk toelichten?
5. Kan de koningin - of andere leden van het koninklijk huis -; onbeperkt mensen uitnodigen waarvoor inzet van extra politie vereist is? En wordt deze inzet in al die gevallen dan ook automatisch geleverd?
6. Klopt het dat hoogwaardigheidsbekleders relatief vaak op bezoek in de hoofdstad, terwijl het wellicht wel meer politiecapaciteit vraagt om in een dergelijk drukke stad hen rond te leiden? Kunt u uw antwoord toelichten?
7. Is het college bereid om met het koninklijk huis en het kabinet in overleg te treden over een zo efficint mogelijke aanwending van politiecapaciteit bij bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders aan ons land? Zo nee, waarom niet?

L.G.F. Ivens

U bent hier