h

Onthaal Olympische sporters

4 september 2008

Onthaal Olympische sporters

Onthaal Olympische sporters

Schriftelijke vragen van Laurens Ivens over de Olympische spelen 2008 en het onthaal van de sporters in het Olympisch stadion.

Inleiding.

Op 25 augustus jl. werden de Olympische sporters in het Olympisch stadion onthaald. Om te lobbyen voor de Olympische spelen van 2028 heeft de gemeente 185.000 euro uitgetrokken voor het uitzwaaien en verwelkomen van de Olympische sporters. Dit 'welkom thuis-feest' werd een halve week ervoor uitverkocht verklaard. Het Olympisch stadion was echter alles behalve gevuld. Het veld was slechts voor ongeveer een kwart gevuld, terwijl de tribunes nagenoeg leeg waren.

Kritische geluiden waren bij het feest al helemaal niet welkom. Een eenzame demonstrant tegen de Olympische spelen werd gesommeerd het feest te verlaten. Dit terwijl zij alles behalve de orde verstoorde. Extra wrang hierbij is dat China bekritiseerd werd wegens het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, maar dit kennelijk bij de terugkeer van de sporters in Nederland ook niet gewaardeerd werd.

Vragen.

1. Kunt u aangeven hoeveel bezoekers er waren bij in het Olympisch stadion bij de verwelkoming van de sporters? Hoeveel mensen kunnen er totaal in het Olympisch stadion? Waarom is er niet voor gekozen deze capaciteit volledig te benutten?

2. Vindt u een halfleeg grasveld en lege tribunes recht doen aan de grootse prestaties van de Olympische sporters? Kunt u uw antwoord toelichten?

3. Kunt u aangeven hoe duur de organisatie van het feest precies was en welke bijdrage hier per organiserende partij aan gegeven werd?

4. Met welk doel investeerde de gemeente in dit feest? Welke bijdrage diende het feest te leveren aan de lobby van de gemeente voor de Olympische Spelen van 2028? Was deze onthaal ook mogelijk geweest zonder gemeentelijke bijdrage? Hoe beoordeelt het college haar bijdrage aan dit feest?

5. Is het juist dat een vrouw het stadion uit is gezet omdat zij flyers uitdeelde tegen de komst van de Olympische Spelen naar Amsterdam? Kunt u toelichten waarom dit gedaan is? Was hier volgens u sprake van het verstoren van de openbare orde? Zo ja, op welke manier werd dit verstoord?

6. Deelt u de mening dat het verwijderen van een flyeraar uitgelegd kan worden als het beknotten van de vrijheid van meningsuiting? Hoe valt dit te rijmen met de commotie die was ontstaan vanwege de toewijzing van de spelen aan China?

7. Deelt u de mening dat de gemeente open dient te staan voor kritische geluiden en deze zo min mogelijk dient te weren indien deze op een niet-ordeverstorende manier plaatsvinden bij gemeentelijke evenementen? Kunt u uw antwoord toelichten?

8. Enkele Amsterdamse bestuurders (en mogelijk ook ambtenaren) zijn afgereisd naar China om de spelen bij te wonen. Om hoeveel personen gaat het?

9. Op welke wijze zijn bovengenoemde personen van, naar en in China gereisd? Wat heeft dit in totaal gekost?

10. In welk(e) hotel(s) is verbleven en wat zijn hiervan de kosten? Gaarne het bedrag specificeren om nader inzicht in deze kosten te verkrijgen.

Laurens Ivens.

Beantwoording van het college.

1. Het evenement is georganiseerd door van NOC*NSF. Het NOC*NSF heeft daarvoor organisatiebureau Kumpany aangetrokken. De gemeente Amsterdam heeft op verzoek van NOC*NSF een bijdrage geleverd in de kosten (meer info hieronder in antwoord 3). De door de organisatie gekozen opstelling, die veel rekening houdt met de TV-coverage en de zichtlijnen in het stadion, bood plaats aan 24.000 mensen. Via internet kon men gratis kaarten downloaden en zijn 28.000 kaarten uitgegeven. Op basis van ervaring met gratis toegang bij evenementen n op verzoek van de vergunningverstrekker (stadsdeel Oud Zuid) is gestopt met uitgeven van de kaarten bij het bereiken van die 28.000. Uiteindelijk zijn er ruim 15.000 bezoekers geweest.

2. In het stadion zijn 15.000 bezoekers geweest. De live-beelden van de NOS hebben dat ook duidelijk laten zien. Vanwege de zichtlijnen van de bezoekers en gezien de gestelde veiligheidseisen is men gestopt met het uitgeven van kaarten bij 28.000 stuks.

3. De totale kosten van het evenement bedragen 775.000 euro, exclusief de investeringen in natura via de "Partners in Sport" (de sponsoren van NOC*NSF). De gemeente Amsterdam heeft 150.000 euro bijgedragen. Overige kosten zijn voor rekening van NOC*NSF en de Partners in Sport.

4. Het College ziet het Olympisch Stadion als icoon van Olympisch Nederland en daarmee een logische plek voor een welkom thuis voor Olympische sporters. Het College heeft veel waardering voor de sporters en hun prestaties in Beijing. De burgemeester en wethouder Gehrels hebben dat namens Amsterdam op het podium overgebracht. Daarnaast zijn de door de gemeenteraad vastgestelde Amsterdamse Olympische ambities voor 2028 een reden om te investeren in nationale evenementen die zoveel met Olympische Spelen te maken hebben. Het evenement leverde veel media-aandacht en waardering op. Ook door de 15.000 bezoekers en "last but not least" de sporters en hun coaches werd enthousiast gereageerd.

5. Navraag bij het hoofd beveiliging van die dag leert dat er niemand uit het stadion is gezet. Wel heeft een vrouw op het plein voor het stadion geprotesteerd tegen een eventuele kandidatuur voor Olympische Spelen. Daarbij is zij niet gehinderd door de beveiliging of organisatie van het evenement. Zij was niet in het bezit van het vereiste (gratis) toegangskaartje en werd daarom niet toegelaten in het Olympisch Stadion zelf. In het stadion is door de organisatie wel een spandoek verwijderd, maar dat was zuiver commercieel van aard.

6. Het evenement in het Stadion was besloten en alleen toegankelijk voor mensen met een geldig toegangsbewijs. In de openbare ruimte voor het stadion kon iedereen gebruik maken van het recht van vrijheid van meningsuiting.

7. Zeker. Op een niet-ordeverstorende manier moet het mogelijk zijn om in de openbare ruimte je mening kenbaar te maken.

8. Er zijn in totaal acht personen namens de gemeente Amsterdam naar de Olympische Spelen in Beijing geweest. Er is gereisd in twee delegaties, bestaande uit in totaal twee bestuurders van de centrale stad, twee stadsdeelbestuurders en vier ambtenaren. De burgemeester is separaat op uitnodiging van de burgemeester van Beijing aanwezig geweest. Een verslag van deze reis, zal vr de vergadering van 11 december naar de raadscommissie KSB worden verzonden.

9. Van en naar China is per vliegtuig gereisd. In Beijing is gebruik gemaakt van openbaar vervoer en taxi's. De totale reis- en verblijfkosten van beide delegaties liggen, zoals eerder gemeld, rond de 40.000 euro.

10. Er is sprake van arrangementen die zijn afgenomen bij reisorganisatie ATP. Deze arrangementen beslaan zowel reis- als overnachtingskosten, die niet nader gespecificeerd zijn. De delegaties verbleven in het Jianguo Hotel, in hetzelfde hotel verbleven vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, het NOC*NSF en de Provincie Flevoland.

U bent hier