Huisuitzettingen
Huisuitzettingen
Huisuitzettingen
Vandaag staat er in de Telegraaf dat er meer mensen in financiëe problemen geraken. In het artikel staat dat er, volgens wethouder Ossel, 100.000 huishoudens in de stad zijn met problematische schulden. En dit aantal neemt heel hard toe. In het artikel wordt ook ingegaan op de huisuitzettingen die deze financiëe problemen tot gevolg hebben. Het artikel roept echter een aantal vragen op.
1. Kan het College een overzicht geven met de aantallen huishoudens die problematische schulden hebben per stadsdeel? En kan hierbij worden aangegeven hoe deze aantallen zich de laatste tijd hebben ontwikkeld?
2. Zijn er momenteel wachtlijsten voor schuldhulpverlening in stadsdelen? En zo ja, wat gaat u daaraan doen?
3. Kunt u een dergelijk overzicht ook geven als het gaat om het aantal huisuitzettingen in Amsterdam? Is het aantal huisuitzettingen het laatste kwartaal van 2012 weer toegenomen?
4. Dankzij 'vroeg eropaf' is het aantal huisuitzettingen (in eerste instantie) gedaald. Welke verhuurders werken niet mee aan 'vroeg eropaf' en waarom niet?
5. Wordt er momenteel geprobeerd om het aantal huisuitzettingen te verlagen? Zo ja, wat wordt er dan precies gedaan?
6. Schuldenaren komen steeds vaker terecht op een besteedbaar bedrag dat lager is dan de belastingvrije voet (= 90% bijstandsnorm). Deze belastingvrije voet is er juist om mensen niet nog verder in de problemen te brengen, omdat bekend is dat als het besteed baar inkomen onder deze voet komt het ontstaan van nog grotere en nieuwe financiëe problemen onvermijdelijk is. Kan het College aangeven of dat in bovengenoemde gevallen ook een rol heeft gespeeld?
7. Heeft de deurwaarder in alle gevallen van woningontruiming melding gemaakt bij de gemeente van de aanstaande ontruiming? Zo ja, wat is er vervolgens aan gedaan om de ontruiming te voorkomen? Is in alle gevallen de 'vroeg eropaf' methode ingezet? Zo nee, waarom niet?
8. Uit een onlangs verschenen rapport naar schuldenproblematiek van PARITAS PASS uit 2012 blijkt dat voor een substantieel deel van de schuldenaren geldt bovendien dat zij niet alleen financiëe maar ook immaterile problemen hebben. Als gevolg van psychosociale problematiek, verstandelijke beperkingen of een tekort aan basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, zijn zij nauwelijks in staat de gerechtsdeurwaarder te voorzien van de benodigde informatie om de beslagvrije voet correct te (laten) berekenen. Vaak weten zij ook niet dat er een correctie in hun voordeel mogelijk is als er beslag is gelegd op verschillende inkomens bestanddelen naast elkaar. Herkent u dit probleem en zo ja, wat gaat u doen aan dit probleem?
Maureen van der Pligt