Interpellatie
Interpellatie
Inburgeringschaos
Vorige week heeft minister Vogelaar gezegd Amsterdam eventueel een korting op te leggen, als de inburgering niet goed blijft verlopen. Dat de inburgering in Amsterdam nog steeds niet goed gaat blijkt uit een rapport van de diversiteitsraad dat deze week verscheen. Te veel cursisten wachten nog steeds op een traject, de cursustijden zijn te kort, er is veel bureaucratie, er is gebrek aan kinderopvang, aanbieders zitten met lege klaslokalen en dreigen failliet te gaan. Deze problemen zijn voor een groot deel niet nieuw. Vorig jaar zomer meldden ROC-docenten in de commissie al dat zij cursisten middenin hun traject naar huis moesten sturen omdat het assessment nog niet was geregeld. De gemeente beloofde de raad en de docenten dat zij er iets aan gingen doen. In het najaar volgden nieuwe berichten: het ging nog steeds niet goed, 6000 trajecten die in 2007 hadden moeten worden ingevuld, hadden nog niet plaatsgevonden. Op 20 december 2007 nam de raad een motie van de SP aan (Gemeenteblad afd. 1, nr. 571) die het volgende behelsde: in 2008 worden naast de 15.000 trajecten van 2008 ook de (ongeveer 6000) niet uitgevoerde trajecten van 2007 uitgevoerd. Het college had deze motie positief gepreadviseerd. En dan wordt het april 2008 en komt de diversiteitsraad met een vernietigend rapport naar buiten en dreigt minister Vogelaar met een strafkorting. De werkelijkheid is duidelijk anders dan het college ons tot nu toe deed geloven.
Op grond van het vorenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de SP, de volgende vragen tot het college van burgemeester en wethouders te richten:
1. Hoe gaat het college voorkomen dat er een strafkorting komt? Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de 15.000 + 6000 trajecten zoals beloofd worden uitgevoerd?
2. Waar zit op dit moment volgens het college het grootste probleem in de keten en is het college van plan daar met spoed verandering in te bengen?
3. Is het college bereid trajecten te financieren als er nog geen assessment heeft plaatsgevonden om te voorkomen dat mensen afhaken door de lange wachttijd?
4. Is het college bereid de aanbevelingen van de adviesraad over te nemen als het gaat om: thuisnabij onderwijs mogelijk maken en minder aanbieders?
5. Uit de analyse van de adviesraad blijkt dat marktwerking de inburgering geen goed doet. Ofwel: aanbesteding was geen goed idee. Dat idee is Amsterdam door het rijk opgelegd. Wat gaat u doen om Den Haag te overtuigen dat de ellende begonnen is toen zij deze plannen uitdachten? Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de aanbestedingseis wordt ingetrokken?
6. Op welke termijn zijn de problemen met de inburgering opgelost?
Maureen van der Pligt
SP-fractie