Boetebeleid politie
Boetebeleid politie
Boetebeleid politie
Inleiding
Het jaarverslag Nederlandse politie 2006 meldt dat het aantal boetes en transacties voortgekomen uit staande houdingen in 2006 ruim 1,9 miljoen bedraagt. Dit aantal ligt circa 300.000 hoger dan het aantal dat in de resultaatafspraken is overeengekomen (in 2006: 1,6 miljoen). Dit betekent een forse overschrijding van de gestelde doelen.
Het jaar 2006 is het vierde jaar op rij waarin het feitelijke aantal boetes en transacties boven de resultaatafspraak van 1,6 miljoen (in 2006) en de genterpoleerde waarden (voor de jaren 2003, 2004 en 2005) ligt.
Met ingang van 2007 is deze resultaatafspraak vervallen. De opstellers van het landelijk kader Nederlandse politie 2007 (LKNP 2007) zijn van mening dat landelijke sturing hierop niet meer nodig is.
Aangezien noch de website van de gemeente Amsterdam, noch de website van de politie Amsterdam-Amstelland ons informatie verschaft over de specifieke situatie in het kader van het bovenstaande in Amsterdam, stelt de SP-fractie u hierbij de volgende vragen.
Vragen
1. Hoe verhouden, in het licht van de bovengenoemde resultaatafspraken, de voor de gemeente Amsterdam van toepassing zijnde resultaatafspraken (in 2006) en genterpoleerde waarden (voor 2003, 2004 en 2005) zich ten opzichte van het feitelijke aantal boetes en transacties in deze vier jaren?
2. Het is gezien het landelijke beeld waarschijnlijk dat het feitelijke aantal boetes en transacties ook in Amsterdam hoger is dan de gestelde doelen. Indien dit zo is, bent u dan van mening dat de daarmee gepaard gaande (extra) inzet van de politie de beste manier is om de veiligheid in Amsterdam te verbeteren?
3. Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
4. De opstellers van het LKNP2007 hebben bepaald dat de resultaatafspraken over het aantal boetes en transacties zijn vervallen. De politie Amsterdam-Amstelland hoeft dus niet meer een "verplicht aantal boetes" uit te schrijven. Dit betekent dat (een deel van de) politiecapaciteit in 2007 en volgende jaren anders ingezet kan worden dan voorheen. Op grond van welk beleid en/of besluit is de inzet van politiecapaciteit in Amsterdam in 2007 (en volgende jaren) bepaald? In welke mate verhoudt dit zich met het afschaffen van de resultaatafspraken in het LKNP2007?
5. De SP-fractie is zich er niet bewust van dat u het initiatief genomen heeft deze nieuwe omstandigheden met de commissie of met de raad te bespreken. Is dit juist?
6. Zo ja, waarom heeft u dit niet met de commissie of de raad besproken?
7. Wanneer kunnen wij concrete vragen, ideen of voorstellen, met betrekking tot de inzet van politiecapaciteit, van het college in de commissie of in de raad verwachten?
Remine Alberts (SP).