h

De gevaren van asbest

8 mei 2007

De gevaren van asbest

De gevaren van asbest

Nr. 45
Schriftelijke vragen van Remine Alberts inzake asbest.

Amsterdam, 7 mei 2007.

Aan het college van B&W te Amsterdam.

Inleiding.

In de twintigste eeuw is een tijd lang op grote schaal asbest gebruikt. De stof leek ideaal voor bouwactiviteiten omdat die niet brandbaar is. In 1930 werd bekend dat er haken en ogen kleefden aan asbest. Het zou slecht zijn voor de gezondheid. Toch ging het gebruiken van asbest nog tientallen jaren door. Tegelijkertijd werd ook steeds meer bekend over de gevolgen van het gebruik van asbest en die waren niet mis: asbest kan longkanker en longvlieskanker veroorzaken.
De SP is al jaren met het asbestprobleem bezig. Voorjaar 1995 werd het Comit Asbestslachtoffers opgericht, onder auspicin van de SP. De landelijke SP-site bevat een dossier asbest waarin alle activiteiten van dit Comit zijn opgenomen. Ook in Amsterdam, in de gemeenteraad, heeft de SP herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de asbestproblematiek. Wij noemen er een paar op:
in 1999 stelt de SP vragen over asbest naar aanleiding van een asbestvondst in een politieschool. De SP vroeg onder andere om een inventarisatie van asbest in Amsterdam. De gemeente zegt toe dat er binnenkort een richtlijn zal komen over hoe te handelen bij asbest. Voor een inventarisatie is geen geld begroot en die komt er dus niet (beantwoording is gepubliceerd in afdeling 1 van het Gemeenteblad onder nr. 889).
medio 2003 stelt de SP wederom vragen over asbest: ditmaal betreft het de sloop van het volkstuincomplex Frankendael door de mobiele eenheid (ME); in de huisjes zit asbest verwerkt. Als die vragen maar steeds niet worden beantwoord, interpelleert de SP in de raadsvergadering van 10 december 2003 over deze zaak. Inzet is: duidelijkheid (gepubliceerd in afdeling 1 van het Gemeenteblad onder nr. 753). De ME was namelijk onvoorbereid aan de sloop begonnen. De SP wilde weten hoe dat kon. Er zou immers een richtlijn komen. Het antwoord van de gemeente: de richtlijn is nog niet klaar.
mei 2004 organiseert de SP een algemene informatieavond over asbest.
op 6 september 2005 stelt de SP wederom vragen. Aanleiding is onder andere het feit dat al 3 jaar lang twee schepen in de haven aan de ketting liggen. Schepen die gesloopt moeten worden maar waarvan bekend is dat er asbest in zit. Die schepen liggen daar maar: de overheid lijkt niet te weten hoe ze moet handelen. De SP wil weten of er wellicht nog steeds geen richtlijn is en de SP vraagt wederom om een inventarisatie. Om met het laatste te beginnen: de gemeente vindt een inventarisatie te duur, maar de richtlijn was er inmiddels (beantwoording is gepubliceerd in afdeling 1 van het Gemeenteblad onder nr. 559).
medio 2006 verschijnt van de kant van de (landelijke) SP een rapport over asbest. De SP biedt dit rapport aan aan wethouder Asscher.

Al die activiteiten hebben er anno 2007 helaas nog niet toe geleid dat de burger anno 2007 door de gemeente goed wordt voorgelicht. Als je als burger iets wilt weten over afval, dien je het algemeen telefoonnummer te bellen. De burger komt dan in een keuzemenu terecht, een ingesproken bandje. Op dat bandje staat wel wat je met asbest moet doen: in plastic aanleveren, maar niet waar asbest allemaal mogelijk in zit. Je kunt geen medewerker aan de telefoon krijgen (keuzemenu meldt dat wel, maar druk je op die toets, dan krijg je weer een bandje). Dat schiet dus niet erg op. Via de website van de stadsdelen kom je ook niet verder: het enige wat je te weten komt als je de link aanklikt is waar en hoe je het asbest kwijt kan. Wat niet wordt verteld is, waar asbest allemaal in kan zitten. Veel mensen weten helemaal niet waar over het algemeen asbest in is verwerkt. Wil je als overheid voorkomen dat asbestafval onprofessioneel wordt verwijderd en vervoerd dan lijkt ons dit niet de manier.

Recent, naar aanleiding van het asbestschandaal rondom de gesplitste woningen in Oud-West en Oud-Zuid, heeft de gemeente besloten een inventarisatie te gaan maken. Dit voornemen juicht de SP van harte toe. Maar het is niet voldoende. Het aangedragen voorbeeld is daarvan het bewijs. De gemeente moet veel actiever informeren over de gevaren van asbest. Veel mensen weten niet waar asbest in zit. Op dit moment kunnen ze meer info daarover bij het afvalpunt niet te weten komen. Aan de gemeente de plicht om burgers daar actief en regelmatig over te informeren. Echt, er valt nog een wereld te winnen door als gemeente meer te informeren.

Gezien het vorenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de SP, op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de Gemeenteraad, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Bent u bereid de burger regelmatig te informeren over asbest, bijvoorbeeld in Amsterdam.nl.?

2. Zo nee, waarom niet?

3. Zo ja, wat stelt u voor?

4. Op dit moment bestaat er een asbestrichtlijn. Is deze richtlijn genoegzaam bekend bij uw medewerkers? Hoe actief brengt u de richtlijn onder de aandacht van uw medewerkers?

Het lid van de gemeenteraad,
Remine Alberts (SP).

U bent hier