h

Stop de troepenzending naar Afghanistan

17 januari 2006

Stop de troepenzending naar Afghanistan

Geen verdere steun aan de Amerikaanse mensenrechtsschendingen!
Voor het handhaven van internationaal recht, tegen de rechteloosheid van Guantanamo Bay.

De Nederlandse regering heeft besloten om in 2006 opnieuw soldaten naar Afghanistan te sturen. Het gaat om in totaal 1600 mensen voor een periode van twee jaar. Geen verdere steun aan de Amerikaanse mensenrechtsschendingen
Voor het handhaven van internationaal recht, tegen de rechteloosheid van Guantanamo Bay.

Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat de militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak een deel van het probleem aan het worden is. Het Amerikaanse leger treedt zeer gewelddadig op en houdt zich niet aan het internationaal recht. Door het arresteren en doorspelen van gevangenen aan het Amerikaanse leger zal Nederland ook indirect mee werken aan de praktijken in de Guantanamo Bay gevangenis.

Door haar optreden in Afghanistan en Irak hebben de Verenigde Staten hebben mensen als Bin Laden en organisaties als Al Qaida een grandioos slagveld bezorgd. De Amerikaanse aanwezigheid werkt als een rode doek voor opstandelingen van allerlei pluimage, die hun vaak gruwelijke acties met verwijzing naar het nog Grotere Kwaad van de Amerikaanse bezetting van hun land rechtvaardigen. Een duurzame vrede raakt hierdoor steeds verder uit het zicht.

De Nederlandse missie is een vriendendienst aan de regering van George Bush. Het gaat hierbij echter om een vriendendienst die niet alleen erg ondoordacht is, maar ook contraproductief. Nederland moet zich verre houden van de manier waarop de Verenigde Staten de strijd tegen het terrorisme voeren.

Kom donderdag 19 januari om 17.00 naar het monument op de Dam om je mening over de missie kenbaar te maken en te bespreken!

U bent hier