h

SP: Onderzoek contracten Noord-Zuidlijn

8 februari 2006

SP: Onderzoek contracten Noord-Zuidlijn

Volgens de SP is een onderzoek van de gemeenteraad naar de contracten van de Noord-Zuidlijn hard nodig. Eind vorige week werd bekend dat er wederom vertraging bij de aanleg komt en/of dat de aanleg duurder wordt. SP-raadslid Meta Meijer vindt de vele onduidelijkheden bij het project Noord-Zuidlijn onacceptabel. Meijer: "Hoe is het mogelijk dat de bouwers niet gehouden zijn aan tijdgelimiteerde contracten, waarbij vertragingen voor hun rekening komen? Het is hoog tijd dat de gemeenteraad zich hier eens in vastbijt en alle gesloten contracten gaat doorspitten."

Vorige week werd bekend dat de bouwers denken drie jaar langer te doen over de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Als de gemeente extra geld uittrekt voor deze geldverslindende lijn, kan de uitloop wellicht bekort worden tot ruim een jaar. Meijer: "Toen ik in 2002 in de gemeenteraad kwam zou de Noord-Zuidlijn vanaf 2011 rijden. Nu wordt de Raad voor de keus gesteld; f een nog onbekend bedrag extra erbij leggen, f een verdere vertraging naar 2014. Daarbij is er in de afgelopen twee jaar al ruim 200,= per Amsterdammer bijgelegd. De Noord-Zuidlijn wordt zo een bodemloze bouwput, waarbij het gemeentebestuur zich laat uitmelken door handige aannemers."

Raadsleden mogen de vuistdikke contracten met de aannemers onder geheimhouding bestuderen, maar moeten niet de illusie hebben ze dan te snappen. Deskundige hulp mogen ze hierbij niet meenemen. De SP vindt het de hoogste tijd dat er duidelijkheid komt en stelt voor een commissie samen te stellen om de contracten te bestuderen en de risico┬┤s voor de gemeente in te schatten. Snelheid is geboden, wellicht kunnen er wijze lessen uit getrokken worden voor de laatste contracten, zoals bijvoorbeeld voor de boortunnel, gesloten worden.

U bent hier