h

Daklozen schenken koffie in gemeenteraad

30 mei 2006

Daklozen schenken koffie in gemeenteraad

De daklozen die graag koffie willen verkopen bij de metrostations en de veren, schenken hun koffie morgen eenmalig in de gemeenteraad. Hiermee laten zij zien dat het initiatief veilig, schoon en makkelijk is. Morgen debatteert de raad over het initiatief, dat vooralsnog door het GVB wordt tegengehouden.

Jasper van Dijk)

SP-raadslid Jasper van Dijk: "De raad en het college kunnen morgen laten zien dat zij het daklozenproject van harte ondersteunen. Ik ga ervan uit dat er een oplossing wordt gevonden, want de voordelen wegen veel zwaarder dan de nadelen." Alle partijen in de raad willen dat wethouder Gehrels in gesprek gaat met het GVB en de stichting Mijn Koffie. De politieke wil om een oplossing te vinden is dan ook groot.

Het GVB is tot nu toe tegen de verkoop van koffie omdat het onveilig zou zijn en rommel zou veroorzaken. De initiatiefnemers hebben echter aangeboden om de rommel zelf op te ruimen en de koffiebekers van deksels te voorzien. De koffie kan ook net buiten de metrostations verkocht worden, zodat de voorschriften van het GVB niet gelden. Dan is wel een ventvergunning van de gemeente vereist. Van Dijk: "Het maakt niet uit hoe het procedureel wordt opgelost, als het project maar doorgaat."

De verkoop van koffie door daklozen levert veel positieve effecten op. Het levert inkomsten op, er komt een nieuwe service bij, het verhoogt de leefbaarheid en de daklozen krijgen kans op huisvesting. Kortom, alle reden om het project doorgang te laten vinden.

Morgen kan iedereen een kopje koffie van Mijn Koffie komen drinken bij de ingang van de raadszaal om 13.00.

U bent hier