h

SP solidair met Italiaanse vakbonden

24 mei 2006

SP solidair met Italiaanse vakbonden

Italiaanse vakbondsmensen hebben op 23 mei bij het Nederlandse hoofdkantoor in de Rembrandttoren in Amsterdam gedemonstreerd tegen de aangekondigde massaontslagen bij de Italiaanse dochter van Getronics, het vroegere Olivetti. Door de verkoop van het bedrijf dit weekend aan Eutalia is de situatie nog onduidelijker geworden. SP-gemeenteraadslid Jasper van Dijk sprak de Italiaanse delegatie toe en zegde steun toe aan de acties van de Italiaanse vakbonden.

Protest bij Getronics)

Van Dijk trok een vergelijking met de situatie bij Nedcar in Nederland: 'Ook daar tellen voor het bedrijf alleen economische argumenten en zijn de sociale belangen van de werknemers en de regio ondergeschikt. Een trend die zich in heel Europa voltrekt. Daarom is de strijd van de Italiaanse vakbonden hiertegen ook onze strijd'.

In de daarop volgende vergadering met de Europese Ondernemingsraad uitte voorzitter Ernst Kuntz felle kritiek op Getronics. Het bedrijf respecteert op geen enkele manier de al minimale rechten van de ondernemingsraad. De Europese ondernemingsraad heeft het informatie en consultatierecht. We hebben dit weekend via een persbericht moeten horen dat Getronices verkocht is aan Eutalia, aldus Kuntz. De Europese Ondernemingsraad nam het voorstel van een Europese actiedag over. Alle vestigingen gaan op de zelfde dag in het eigen land actie voeren.

Ren Roovers die namens de Europese fractie bij het overleg aanwezig was, nodigde de delegatie uit in het Parlement een Brussel een toelichting te komen geven. De SP fractie in het Parlement heeft bij de Europese Commissie aan de bel getrokken en geist dat aan Getronics verstrekte subsidies terugbetaald moeten worden. Dit voorstel viel bij de werknemers van Getronics in goede aarde: 'Dat is voor het management het enige argument dat telt, het geld. Dus moet je ze op eigen terrein bestrijden'.

Protest bij Getronics)

U bent hier