h

Van Raak: Asscher onnavolgbaar in Schipholdebat

31 mei 2006

Van Raak: Asscher onnavolgbaar in Schipholdebat

De nieuwe Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher maakt het debat over de privatisering van Schiphol onnodig ingewikkeld. Dinsdag sprak de Eerste Kamer met de PvdAer, in voorbereiding op het Kamerdebat van 20 juni. Het Amsterdamse college heeft in haar collegeprogramma aangegeven dat het niet zal meewerken aan de privatisering van Schiphol. Dinsdag presenteerde Asscher echter een alternatief: de gemeente Amsterdam wil 'haar' 200 miljoen euro gebruiken om zlf een meerheid van de aandelen in handen te krijgen. SP-senator Ronald van Raak was onaangenaam verrast door dit voorstel.

Minister Zalm wil de aandelen Schiphol verkopen en verwacht hiervoor in ieder geval 1,2 miljard euro 'superdividend' te krijgen, waarvoor 200 miljoen bestemd is voor Amsterdam. Als minderheidsaandeelhouder heeft Amsterdam een zogenoemde 'blocking vote'. Asscher wil zo privatisering van Schiphol voorkomen. "Maar het is een idioot voorstel," zegt SP-senator Van Raak. "Zalm moet van Amsterdam voor 200 miljoen euro aandelen van de hand doen, waarvoor hij elders mogelijk 600 miljoen euro kan krijgen. Fraaie deal is dat."

Bovendien is het voorstel onnodig. Van Raak: "Als Asscher cht tegen privatisering is kan hij veel beter vasthouden aan zijn 'blocking vote' zoals afgesproken in het collegeprogramma."

"Waarom zouden we moeten willen dat niet het Rijk, maar Amsterdam de meerderheid van de aandelen Schiphol in handen krijgt, en daarmee de zeggenschap over de nationale luchthaven," vraagt Van Raak zich af. "Wat schieten we er mee op als de Rijksoverheid over Schiphol voortaan moeten onderhandelen met Amsterdam? Zalm zal nooit instemmen met dit voorstel, en terecht. Asscher begint onnavolgbaar te worden in het Schiphol-debat."

U bent hier