h

Gemeenteraad buigt zich over mantelzorgplan SP

27 juni 2006

Gemeenteraad buigt zich over mantelzorgplan SP

Het SP-initiatiefvoorstel "Stop de ontmanteling van de mantelzorg" wordt woensdag a.s. besproken in de raadscommissie Zorg en Milieu. Door de invoering van de WMO is Amsterdam voortaan zelf verantwoordelijk voor het mantelzorgbeleid. In het plan van de SP staan zeven actiepunten die de gemeente zou moeten overnemen om de ruim 75.000 Amsterdamse mantelzorgers tegemoet te komen.

Remine Alberts)

Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ingevoerd. De doelstelling van de WMO is het mogelijk maken en bevorderen van participatie van alle burgers aan de maatschappij, door middel van een samenhangend lokaal beleid door de gemeente. "De SP ziet de invoering van de WMO echter als een verkapte bezuinigingsoperatie", zegt Remine Alberts. "Amsterdam zal zelf met duidelijke initiatieven moeten komen om invulling te geven aan deze nieuwe wet. Hiervoor doen wij alvast een stevige voorzet."

De SP legt met het initiatiefvoorstel het accent op de zorgverstrekkers (de mantelzorgers) i.p.v. op de zorgbehoevenden. Mantelzorgers zorgen zonder vergoeding voor een ziek of gehandicapt persoon; meestal een familielid of vriend. "Het zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een onlosmakelijke emotionele band hebben met degene die zij verzorgen", aldus Alberts. "Deze mensen moeten we koesteren en alle steun geven die ze nodig hebben."

U bent hier