h

Compensatie voor overlast afwijkende vliegroutes

5 juli 2006

Compensatie voor overlast afwijkende vliegroutes

De SP wil dat de Amsterdammers die overlast hebben van vliegtuigen die afwijken van hun vliegroute hiervoor gecompenseerd worden. Nu betaalt de Luchtverkeersleiding wel jaarlijks boetes voor de vliegtuigen die teveel afwijken van de route, maar dit leidt nog niet tot verbeteringen. De boete van ruim 40.000 euro kan volgens de SP beter besteed worden aan wijkvoorzieningen zoals speelruimten, zodat de Amsterdammers ook eens profijt hebben van de luchthaven.

Laurens Ivens)

SP-raadslid Laurens Ivens maakt zich er zorgen over dat er nog steeds geen oplossing in zicht is voor het problemen van het afwijken van de aanvliegroutes. "Ook Amsterdammers die niet onder een aanvliegroute wonen hebben regelmatig overlast van Schiphol. De boetes die de luchtvaartmaatschappijen hiervoor moeten betalen horen bij deze mensen terecht te komen." Sinds in 2003 de huidige Luchtvaartwet inging betaalt Luchtverkeersleiding Nederland jaarlijks ruim 40.000 euro aan boetes voor afwijkingen. Deze boetes hebben echter geen enkel effect.

Volgens Ivens is de hoogte van de boete veel te laag. "De boete is duidelijk geen prikkel om snel iets te doen aan de overlast. Ook hebben de mensen die overlast ondervinden geen enkele baat bij deze boete. Er verbetert niks en bovendien zien ze niks van dat geld terug. Laat Schiphol de boetes maar betalen om zodoende iets te betekenen voor de mensen die er last van ondervinden. Een leuk feestje of een mooie speelplaats op kosten van de overlastveroorzakers lijkt me toch zeker op z'n plaats."

U bent hier