h

Blunder Cohen over Schiphol kost miljoenen

9 september 2006

Blunder Cohen over Schiphol kost miljoenen

Burgemeester Cohen heeft in augustus 2003 een verkeerde inschatting gemaakt van de gemeenteraad over de privatisering van Schiphol. Mede hierdoor is Schiphol verder gegaan op het pad van de privatisering en zijn hier miljoenen aan onderzoeken en aanpassingen aan uitgegeven. Ondertussen is Amsterdam steeds meer in het nauw gedrongen over Schiphol. Een betere inschatting van de burgemeester had dit wellicht kunnen voorkomen.

Laurens Ivens)

De afgelopen maanden is Amsterdam steeds meer onder druk gezet om akkoord te gaan met de privatisering. In de Eerste en Tweede Kamer gaf minister Zalm steeds aan dat hij hier wel met Amsterdam een akkoord over zou bereiken. Nu is dus duidelijk waar de minister deze uitspraak op baseerde. Met de brief van Cohen aan Schiphol heeft de burgemeester echter de gemeenteraad gepasseerd.

Volgens SP-raadslid Laurens Ivens had het college nooit een inschatting mogen maken van de gemeenteraad zonder deze eerst te raadplegen. Ivens: "Cohen heeft het vermoeden uitgesproken wanneer de raad akkoord zou kunnen gaan. Dat had hij toch beter gewoon eerst aan de raad kunnen vragen? Door deze blunder van Cohen ligt Amsterdam nu onder vuur door de regering. Ik zie ook helemaal niet waarom hij deze brief destijds heeft geschreven. Of was het een politiek strategisch spel waar de raad niet van op de hoogte gesteld is? Ik verlang met spoed een verduidelijking hierop."

U bent hier