h

Sadet: "Ik ga voor 17 zetels"

7 september 2006

Sadet: "Ik ga voor 17 zetels"

Bericht van nieuwsuitamsterdam.nl:
Sadet Karabulut (SP) vertrekt eind dit jaar wellicht naar de Tweede Kamer. Als kersvers raadslid leverde ze kritiek op de manier waarop de sociale dienst bij mensen thuis controles uitvoert. "Landelijk kan ik nog veel meer betekenen voor de Amsterdammers".

Sadet Karabulut)

Karabulut is in maart gekozen als gemeenteraadslid. Eerder was ze bestuurslid bij de Turkse arbeidersfederatie DIDF, een organisatie die op veel demonstraties zichtbaar aanwezig is, en was ze cordinator drugsbeleid bij stadsdeel Zuidoost. Met een vijftiende plek op de lijst heeft ze een rele kans om te worden gekozen.

De snelle overstap naar Den Haag 'lag niet echt in het vizier', aldus Karabulut. "Ik vind het moeilijk om Amsterdam te verlaten. Het is een waanzinnige stad. Maar de partij heeft mij gevraagd om me kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. En landelijk kan ik nog veel meer betekenen voor de Amsterdammers".

En van de terreinen waar ze als raadslid tegen grenzen aanloopt, is het armoedebeleid. "Je zit vast aan de landelijke regels en budgetten. Als je iets extra wilt doen voor mensen met een laag inkomen, dan roept men al snel dat de gemeente niet aan inkomensbeleid mag doen".

Op landelijk niveau zijn er meer mogelijkheden: "In ons programma staat dat het sociaal minimum met tien procent omhoog moet. De minima hebben het zwaar te verduren door het beleid van de huidige regering".

Ook op andere terreinen voert deze regering een afbraakbeleid, aldus Karabulut. Zo moet het afgelopen zijn met het 'moslimbashen'. Ook moet er een jeugdbeleid komen dat jongeren perspectief biedt in plaats van jongeren die niets misdaan hebben in een 'kampement' te stoppen, zoals de regering wil doen met jongeren zonder werk die niet op school zitten.

De afgelopen maanden leverde Karabulut scherpe kritiek op de huisbezoeken van de sociale dienst. Veel mensen ervaren deze controles als vernederend en intimiderend. De ombudsman noemde de controles 'niet behoorlijk'.

Spannend
Karabulut stortte zich op het onderwerp. "Ik dacht: dit kan je niet menen. Het werd allemaal voorgesteld als n grote proef, het was heel ondoorzichtig. Ondertussen kwamen de klachten binnen. Natuurlijk moet je de fraudeurs eruit pikken, maar onschuldige mensen moeten daar niet de dupe van worden".

Naar aanleiding van de kritiek beloofde wethouder Ahmed Aboutaleb om de voorlichting en de procedures op een aantal onderdelen te verbeteren. Karabulut: "Dat is mooi, dat was ook hard nodig. Ik had ook graag de principile discussie willen voeren, maar dat werd afgehouden met het argument dat de controles passen binnen de wet. Gelukkig wordt daarover binnenkort nog een proces gevoerd".

Volgens de meest recente peilingen krijgt de SP 14 of 16 zetels. Karabulut: "Ik ga ervan uit dat ik op een verkiesbare plek sta, ik ga voor de zeventien zetels. Natuurlijk is het afwachten, het woord is uiteindelijk aan de kiezers. Maar ik ben heel optimistisch".

"Het is best spannend, tot voor kort had ik geen idee dat ik kandidaat zou worden voor de Tweede Kamer", aldus Karabulut. "Maar goed, anderhalf jaar geleden had ik ook absoluut niet voorzien dat ik gemeenteraadslid zou worden".

U bent hier