h

Stop opsluiting kinderen

30 september 2006

Stop opsluiting kinderen

Een grote groep kinderen en hun ouders heeft zaterdag op het Museumplein gedemonstreerd tegen de opsluiting van Hui en andere kinderen zonder verblijfsvergunning. De demonstranten eisen vrijlating van Hui en een einde aan dit inhumane asielbeleid.

Demonstratie Hui)

Ook de SP wil dat er een onmiddellijk einde komt aan de opsluiting van kinderen in vreemdelingenbewaring. Minister Verdonk is verantwoordelijk voor het opsluiten van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals Hui. Hij zit vast in een detentiecentrum en mag niet in Nederland blijven, maar omdat China ze geen papieren wil geven, kan hij geen kant op. De SP vindt deze praktijk een schande voor ons land.

Demonstratie Hui)
SP-kamerlid Arda Gerkens bij de demonstratie

Steeds vaker worden we geconfronteerd met kinderen zoals Hui, die soms maanden vastzitten alleen omdat ze illegaal zijn. Kinderen komen getraumatiseerd weer buiten. Dat is volstrekt onacceptabel en de SP probeert al tijden om de minister te bewegen hiermee op te houden. De belangen van onschuldige kinderen om net in detentie te worden geplaatst wegen altijd zwaarder dan het belang dat de Nederlandse staat kan hebben bij het opsluiten van minderjarigen zonder verblijfsvergunning. Het belang van het kind gaat voor, dat zegt ook het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Minister Verdonk weigert een humane oplossing te zoeken voor mensen als Hui. Net zoals zij geen generaal pardon geeft aan alle asielzoekers die langer dan 5 jaar in ons land verblijven. Het is tijd voor een humaan asielbeleid in Nederland.

U bent hier