h

Geen premiejacht op illegalen

4 oktober 2006

Geen premiejacht op illegalen

SP-fractievoorzitter Remine Alberts vindt dat burgemeester Cohen geen prestatiecontracten met de politie mag ondertekenen om hen op illegalen te laten jagen. Alberts: "De prestatiecontracten leiden ertoe dat gericht gekeken wordt naar overtredingen van regels op de plekken waar dit het vaakste gebeurt. Mensen met een buitenlands uiterlijk zullen steeds vaker door de politie om hun legitimatie gevraagd worden. Dit werkt discriminatie in de hand."

Remine Alberts)

Vandaag maakte het college bekend dat er een prestatiecontract over het opsporen van illegalen ondertekend zal worden. Door dit contract krijgt de politie financiëe prikkels om meer illegalen op te sporen, aan te houden en op te sluiten. Dit ondanks eerdere beweringen van Cohen dat illegalen niet doelgericht gezocht worden in Amsterdam. Maar als de politie per ongeluk illegalen tegen komt tijdens controles, mogen zij deze wel 'meetellen' voor hun bonus.

Over dit soort prestatiegerichte contracten maakt de SP zich zorgen. Het verweer van Cohen dat het hier om criminele illegalen zou gaan verwerpt Alberts. "In de praktijk blijkt dat er door de politie nauwelijks onderscheid gemaakt wordt. Premiejacht op illegalen mag geen prioriteit van de politie worden en daar kan dit contract wel toe leiden."

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp en wil dat Cohen er bij de minister op aandringt af te zien van dit soort contracten.

U bent hier