h

Klassenzorg Slotervaart leidt uiteindelijk tot tweederangs zorg

28 december 2006

Klassenzorg Slotervaart leidt uiteindelijk tot tweederangs zorg

Met invoering van klassenzorg in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam wordt de tweedeling in de zorg aangejaagd. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven in een reactie op de bekendmaking van de plannen van de nieuwe ziekenhuiseigenaar Meromi. "Er wordt positief gesproken over eersterangs zorg, maar het betekent onherroepelijk dat er ook tweederangs zorg komt," zegt Van Gerven, die minister Hoogervorst van Volksgezondheid schriftelijk om opheldering heeft gevraagd.

Herinvoering van het klassensysteem is volgens de particuliere eigenaar van het ziekenhuis nodig om financiƫe perikelen het hoofd te bieden. Van Gerven is er van overtuigd dat klassenzorg zal leiden tot een nieuwe tweedeling in de zorg. "Rijkere mensen zullen betere zorg krijgen dan mensen met een bescheiden inkomen. Bovendien wordt dan bijna onvermijdelijk dat er vooral genvesteerd gaat worden in de winstgevende eerste klas zorg voor de 'happy few'. De tweede klas zorg - waar de meeste Nederlanders van afhankelijk zullen zijn - zal dan uiteindelijk tweederangs zorg worden. We moeten voorkomen dat het gelijkheidsbeginsel in de zorg wordt aangetast."

Remine Alberts)

Het Amsterdamse raadslid Remine Alberts zet zich al lange tijd in voor het behoud van het Slotervaartziekenhuis. "Al jaren is de toekomst van dit ziekenhuis onzeker en nu het ziekenhuis in particuliere handen is zal er onzekerheid blijven. Particuliere investeerders zullen toch gaan kijken hoe er winst te maken is op onze ziekenzorg. Dit is niet altijd in het belang van de zieken. Ik maak me dan ook grote zorgen over deze tweedeling in de zorg." De SP zal in januari in kaart gaan brengen hoe de gebruikers van het ziekenhuis tegen deze ontwikkeling aankijken.

U bent hier