h

PvdA en GroenLinks weigeren onderzoek naar risicovolle Zuidas

24 januari 2007

PvdA en GroenLinks weigeren onderzoek naar risicovolle Zuidas

PvdA en GroenLinks willen geen onderzoek van de Rekenkamer naar de Zuidas, ondanks de vele onduidelijkheden die hier nog over bestaan. De stapels met rapporten zouden de gemeenteraad van voldoende informatie voorzien. Volgens SP-raadslid Hans Bakker is het aantal rapporten en het unieke karakter van dit project juist erg risicovol. "Door de bomen is het bos niet meer te zien. Er is zoveel informatie, maar totaal geen helderheid."

Hans Bakker)

Het project aan de Zuidas wordt een samenwerkingsverband tussen Rijk, gemeente en marktpartijen. Dit consortium zal nu eerst een prospectus uitbrengen over hoe het dokmodel (verdiepte aanleg Zuidas) aangelegd en gefinancierd zal worden. Door deze constructie is de inspraak van de raad gedurende het project zeer beperkt. Vandaar dat volgens de SP de besluitvorming bij de start van dit project van groot belang is.

De SP is al jarenlang tegen het prestigieuze project aan de Zuidas. Het dure dokmodel wordt door bouwers toegejuicht, maar zal erg kostbaar en risicovol voor de stad zijn. Bakker: "De Betuweroute is er destijds ook als nieuw prestigieus project met vele stapels informatie doorgedrukt. Die fout moeten we hier niet herhalen. Bovendien zal onze stad toch gewaarschuwd moeten zijn voordat we een groot project aangaan, na de mislukkingen van de Noord-Zuidlijn en het Afval Energie Bedrijf."

Een motie van de SP om de Rekenkamer op basis van de bestaande rapporten een duidelijke risicoanalyse te laten maken kon rekenen op de steun van de gehele oppositie. Collegepartijen PvdA en GroenLinks hadden welliswaar veel vragen, maar stemden tegen de motie en hebben kennelijk geen behoefte aan duidelijkheid.

U bent hier