h

SP maakt van Amsterdam een fijnere fietsstad

24 januari 2007

SP maakt van Amsterdam een fijnere fietsstad

'Fijn op de fiets?!' is de titel van de notitie die de SP alweer in februari vorig jaar indiende. Daarin wordt een aantal problemen behandeld die fietsers vrijwel dagelijks tegenkomen in Amsterdam. Gebrek aan fietsparkeerplaatsen, onlogische en soms zelfs onveilige omleidingen, te weinig stallingen en gestolen fietsen zijn er voorbeelden van. De notitie is behandeld in de commissie Verkeer en Vervoer en oogstte daar veel lof mee. Zowel de politieke partijen als de wethouder zagen de urgentie van de problemen in.

Een belangrijke belofte die de wethouder deed, is dat er meer aandacht besteed gaat worden aan het fietsexamen, dat nu slechts door 40% van de basisschoolleerlingen wordt afgelegd. Het examen sneuvelt nogal eens omdat veel kinderen geen fiets hebben. Nu zal de gemeente samen met de AFAC, waar veel weggeknipte fietsen terecht komen, worden opgeknapt en doorverkocht, kijken of er een aantal fietsen de juiste maat heeft om de kinderen examen erop te laten doen. Het spreekwoord zegt niet voor niets 'jong geleerd is oud gedaan'.

Onlogische en vaak zelfs onveilige wegopbrekingen zijn een grote ergenis voor de fietser. De SP nam een aantal foto's ervan in de notitie op. Het excuus van de wethouder was maar al te vaak dat er sprake was van een fout of een misverstand, die inmiddels was rechtgezet. Toch concludeerde de commissie dat het verstandig is om daar iemand voor verantwoordelijk te maken. De SP diende in de raadsvergadering een motie in om dit bij de stadsregisseur neer te leggen. Deze werd met algemene stemmen aangenomen.

Meta Meijer)

SP raadslid Meta Meijer is blij met het resultaat: "Fietsen is goed en gezond. Eigenlijk zouden alle Amsterdammers groot gebracht moeten worden dat de fiets een prima vervoermiddel is. Daarom vind ik het belangrijk dat meer scholen met het fietsexamen meedoen. Maar het is onze verantwoordelijkheid dat de fietser zich vervolgens ook snel en veilig door de stad kan verplaatsen. Dit doel hebben we weer een stukje dichterbij gebracht."

U bent hier