h

Bloemetje bij trage reactie gemeente

7 februari 2007

Bloemetje bij trage reactie gemeente

De SP wil dat de gemeente een bloemetje geeft indien zij haar eigen reactietermijn richting Amsterdammers niet haalt. Nu blijken gemeenten vaak te traag bij de behandeling van klachten van inwoners. Volgens SP-raadslid Laurens Ivens moeten deze termijnen dusdanig opgesteld worden zodat ze ook haalbaar zijn. "Om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke diensten deze termijnen dan ook gaan halen, zullen ze voor straf uit hun eigen budget een bloemetje moeten betalen indien ze te traag handelen."

Laurens Ivens)

Vorige week kwam de nationale ombudsman nog met een rapport dat vooral bij bezwaarschriften en aanvragen voor vergunningen de afhandeling erg traag is. Ivens: "Juist die traagheid zorgt ervoor dat veel Amsterdammers zich erg ver van het bestuur voelen staan. Ambtenaren moeten de beantwoording van verzoeken van inwoners meer als prioriteit gaan zien. Daartoe hopen wij ze te stimuleren door hen een bloemenbon te laten betalen indien ze over de termijn heengaan."

In de notitie 'bloemetje bij trage reactie gemeente' stelt de SP voor om alle reactietermijnen van de gemeente na te gaan op haalbaarheid. Nu zijn bij veel diensten deze termijnen niet eens helder voor de Amsterdammers. Indien de realistische en haalbare termijnen toch overtreden worden dient de desbetreffende dienst uit haar budget automatisch een bloemenbon te versturen naar de gedupeerde. Hiermee volgt Amsterdam het voorbeeld van de gemeente Nijmegen.

U bent hier