Notitie: Geen fusie van Nuon met Essent
Notitie: Geen fusie van Nuon met Essent
Notitie: Geen fusie van Nuon met Essent
Algemeen:
De energiebedrijven Nuon en Essent, de twee grootste energiebedrijven van Nederland, zijn van plan te fuseren. Twee van de aandeelhouders hebben aangegeven tegen de fusie te zijn, te weten: Noord-Holland en Friesland. Dat ?wij zijn tegen? weten genoemde provincies goed te beargumenteren. Friesland en Noord-Holland gaan in dezen kortom niet over een nacht ijs. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is vooralsnog tegen de fusie. De Consumentenbond, eveneens een tegenstander van de fusie, heeft de minister gevraagd maatregelen te nemen. Gemeente Amsterdam, die 10% van de aandelen Nuon bezit, heeft zich nog niet uitgesproken. De SP is van mening dat Amsterdam zich achter de tegenstemmende aandeelhouders tot nu toe (provincies Friesland en Noord-Holland) moet scharen.
Waarom provincie Noord Holland (9,6 % aandelen Nuon) tegen fusie Nuon-Essent is:
- Provincie Noord-Holland is van mening dat de monopoliepositie leidt tot prijsverhogingen voor de consument. Die prijsverhogingen vallen niet uit te leggen aan de Noord-Hollander.
- Volgens Noord-Holland zullen er banen gaan verdwijnen omdat de activiteiten van Essent en Nuon elkaar voor een deel overlappen. Een fusie is dus slecht voor de werkgelegenheid.
- Noord-Holland is van mening dat de fusie de ontwikkelingen wat betreft de duurzame energie belemmert.
De argumenten van Friesland (12,6% aandelen Nuon) om tegen de fusie te zijn:
- Volgens Friesland zullen er banen gaan verdwijnen omdat de activiteiten van Essent en Nuon elkaar voor een deel overlappen. Een fusie is dus slecht voor de werkgelegenheid.
De provincie Friesland denkt dat de fusieplannen ook bedoeld zijn om de splitsing van tafel te krijgen. De energiebedrijven hebben met de fusie volgens Friesland kortom een geheime agenda. De energiebedrijven, die zich als de splitsingswet er door is, moeten opsplitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf, zijn nog steeds bezig met een felle lobby hiertegen en als Nuon en Essent gefuseerd zijn, ontstaat een heel andere situatie. (De Eerste Kamer heeft het besluit over de splitsing eind 2006 uitgesteld. De netten zouden alleen losgehakt worden van leveranciers zoals Nuon, Essent, Delta en Eneco als Europa dat eist of als er internationale activiteiten zouden plaatsvinden.)
- De provincie Friesland is van mening dat verkoop van het belang aan een buitenlandse partij meer oplevert dan een fusie. Friesland heeft baat bij en hogere opbrengst want wil graag van zijn aandelen af.
- Een ander probleem voor Friesland is dat de fusie-informatie vertrouwelijk is. De belangen van de consument zijn in het geding: er zit belastinggeld in Nuon en Essent. Tegelijkertijd mogen sommige onderdelen van de fusie niet vooraf in een openbaar debat besproken worden, omdat deze geheimhouding geldt. Dat wringt.
NMa is vooralsnog tegen fusie, en wel hierom:
- Een fusie van twee grote energiebedrijven, die samen 60% van de markt bezitten, kan leiden tot prijsstijgingen voor de consument.
- De NMa komt tot de conclusie dat de energiemarkten onvoldoende verbonden zijn om te spreken van n markt. Daarom blijft de NMa bij fusies van energiebedrijven eisen dat ze hun marktpositie in Nederland als uitgangspunt nemen. Dat doen Nuon en Essent niet. NMa heeft dit bezwaar niet langer als genoemde energiebedrijven besluiten een deel van hun productiecapaciteit of klantenbestand (tijdelijk) af te stoten. Maar mocht dat doorgaan dan ligt er een ander gevaar op de loer: het overgebleven productie- en leveringsbedrijf zou hierdoor een overnameprooi van buitenlandse (staats-)bedrijven.
Consumentenbond is ook tegen de fusie; dit is de reden:
- De Consumentenbond denkt dat de fusie prijsverhogingen betekent voor de consument.
Voorstel:
De raad draagt het college op zich in navolging van Friesland en Noord-Holland als aandeelhouder van Nuon de voorkeur uit te spreken voor het zelfstandig verdergaan van Nuon.
Maureen van der Pligt
SP fractie