h

Duidelijkheid voor cursisten inburgering

23 mei 2007

Duidelijkheid voor cursisten inburgering

Bij het ROC zitten vele cursisten inburgering van wie de contracten na 20 mei 2007 zijn verlopen. De ROC heeft de gemeente gevraagd deze contracten nogmaals te verlengen. Dat wil de gemeente niet, althans daar is de gemeente niet op ingegaan. Als gevolg hiervan heeft het ROC nu een groep van 1741 cursisten zonder contract in huis. De SP vindt dat dit niet kan en wil dat de gemeente eind mei met een oplossing komt.

Willem Paquay)

Vlak voor de meivakantie zijn docenten en cursisten door de gemeente genformeerd over hoe het verder zou gaan na 20 mei. Cursisten werd verteld dat ze na de meivakantie op school door de heren en mevrouwen Taalwijzers zouden worden genformeerd over het vervolg van hun traject door middel van een gesprek en een toets. Echter, er is tot op dit moment nog geen Taalwijzer langs geweest. Er is gewoon nog niets gebeurd.

SP-raadslid Willem Paquay sprak wethouder Buyne vandaag aan op haar verantwoordelijkheid hierbij. "Voor de cursisten heerst grote onduidelijkheid. Kunnen zij hun traject bij het ROCvA vervolgen, moeten zij naar een andere aanbieder, kunnen zij voorlopig bij het ROCvA hun traject vervolgen, of worden zij aan het eind van de week naar huis gestuurd?"

Wat ook heel vervelend is, is dat een deel van de cursisten door het ophouden van hun contract geen recht meer heeft op kinderopvang. De plek die ze hadden is opgezegd en aan anderen vergeven.

Paquay: "Niet alleen cursisten zitten in grote onzekerheid, ook de docenten. De docenten vinden het bijzonder vervelend, om hun cursisten in onzekerheid te laten zitten. En ze willen ze natuurlijk al helemaal niet naar huis sturen, waartoe ze nu eigenlijk wel gedwongen worden."

Daar komt nog bij dat de onzekerheid over hoeveel cursisten er nu straks bij het ROCvA verder gaan en hoeveel er elders verder gaan direct te maken heeft met hun eigen werkgelegenheid: hoe minder cursisten immers, hoe minder docenten er nodig zijn en ook ander personeel.

Wethouder Buyne zegde toe dat zij het onderwerp ook serieus neemt en hard op zoek zal gaan naar een oplossing. Helaas wist zij die oplossing vandaag nog niet aan te dragen. Binnenkort zal Paquay de wethouder nogmaals aan het jasje trekken over dit onderwerp.

U bent hier