h

Geen commercile zorg, wel commercieel kankerinstituut

20 juni 2007

Geen commercile zorg, wel commercieel kankerinstituut

De gemeente biedt alle ruimte voor een commercieel kankerinstituut. Wethouder Marijke Vos geeft in antwoord op vragen van de SP aan tegen vercommercialisering van de zorg te zijn. Maar de komst van 375 bedden en 50 hotelkamers bij het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) wordt niet tegengehouden. SP-fractievoorzitter Remine Alberts maakt zich grote zorgen over het verdringen van reguliere zorginstellingen door dergelijke commercile initiatieven en roept de wethouder ter verantwoording.

Remine Alberts)

In maart werd bekend dat het commercile kankerinstituut ICCI plannen heeft zich te vestigen in Amsterdam-Noord. In antwoord op vragen van de SP geeft het college aan dat zij geen voorstander is van de vercommercialisering van de zorg. De relatie tussen de "overcapaciteit" (als gevolg waarvan het Slotervaartziekenhuis zou moeten sluiten) en de nieuwe 375 bedden in het ICCI wil het college overigens niet leggen. Bij het ICCI zou het namelijk om "specialistische zorg voor een internationale markt" gaan.

Alberts: "De SP wil dat het college zich duidelijker uitspreekt tegen commercile zorg en daar ook naar moet handelen: geen participatie in plannen en geen grond verkopen aan commercile zorgverleners. Bovendien wil ik helderheid over de betrokkenheid van de gemeente bij de plannen van het ICCI." De SP beschikt over informatie dat de gemeente zich - ondanks zijn uitspraak geen voorstander te zijn van vercommercialisering van de zorg - wel planologisch en financieel bezig houdt met de vestiging van het ICCI. Alberts: "Ik zal de wethouder hierover ter verantwoording roepen."

U bent hier