h

Hofganzen (1)

18 juni 2007

Hofganzen (1)

Het onderwerp is uitgebreid in de media aan bod gekomen: stadsdeel Oud-Zuid heeft een zeer dieronvriendelijk bedrijf de opdracht gegeven om de ganzen aan de Olympiakade en de Reijnier Vinkeleskade te ruimen. Het gaat om het ‘ongediertebestrijdingbedrijf’ Duke Faunabeheer – bekend van het doden van stadsduiven, hanen, kippen en de beroemde ‘dominomus’ – dat gewoon is met ganzen korte metten te maken. De bovenstaande foto’s laten de resultaten zien van een ruiming van Duke Faunabeheer in de Kalverpolder te Purmerend.

Het stadsdeel bleef in de afgelopen jaren in verzuim met betrekking tot een goed nestbeheer, waardoor de ganzenpopulatie zich aanzienlijk kon uitbreiden. Maar ook degenen die klaagden over het nachtelijke gakken van de ganzen willen niet dat Duke Faunabeheer met de beestjes aan de haal gaat. Dierenbescherming Amsterdam is furieus en een buurtgroep wil komende maandag alles op alles zetten teneinde de ganzen door het zeer gansvriendelijke bedrijf Hofganzen te laten verplaatsen naar grazige oorden, zoals kinderboerderijen, landgoederen of natuurgebieden. Getuige de lange wachtlijst van Hofganzen zijn de vogels hier zeer welkom. Hofganzen garandeert onder andere dat alle ganzenfamilies intact blijven en heeft een aanbevelingsbrief van de Nationale Dierenbescherming.

Vorige week liet GroenLinks wethouder Paul van Grieken weten op n lijn te liggen met de Dierenbescherming (Dierenbescherming Amsterdam: “Moet dat ons vertegenwoordigen?!”) maar open te staan voor een offerte van Hofganzen. Er volgde echter geen garantie dat de ganzen tussentijds niet geruimd zouden worden door Duke Faunabeheer. En daarom besloot de buurtgroep ’s nachts over de ganzen te gaan waken.

Gecharmeerd door het buurtinitiatief stelde Hofganzen een offerte op ter waarde van 850,- euro. Dat is ongeveer een derde van het bedrag dat voor een dergelijke operatie normaal gesproken in rekening wordt gebracht. Paul van Grieken (dbsecretariaat@oudzuid.amsterdam.nl) liet vrijdag echter weten dat het contract met Duke Faunabeheer definitief was. Daarop besloot de buurtgroep (Sandra van de Werd, 06-40709218) dat het stadsdeel maar eens dichter bij de burger moest komen te staan en begon zij een geldinzamelingsactie, opdat Duke Faunabeheer alsnog thuis blijft en de ganzen een koninklijke behandeling krijgen.

Een dergelijk burgerinitiatief verdient alle steun van de SP. Leden van de kerngroep Oud-Zuid en de jongerenafdeling ROOD werden reeds van ganser harte bereid gevonden om over de ganzenkolonies te waken in de nacht van zaterdag op zondag en de nacht van zondag op maandag.

Komende maandag (18 juni) kan Paul van Grieken een kennismaking met de SP kerngroep Oud-Zuid tegemoet zien, tijdens zijn spreekuur van 16:00 tot 17:00 in het Wijkservicepunt aan de Ruysdaelkade 163.

U bent hier