h

SP neemt het op voor buitenlandse straatartiesten

17 juli 2007

SP neemt het op voor buitenlandse straatartiesten

De SP wil dat straatartiesten van buiten de EU meer mogelijkheden krijgen om hun kunsten te vertonen in Amsterdam. Nu blijken artiesten van buiten de EU niet met jongleermessen, kettingzagen of spraakversterking te mogen werken. Dit zijn ernstige beperkingen, waardoor slechts artiesten uit EU-landen een spectaculaire show kunnen verzorgen. De SP heeft een voorstel ingediend dat dit voor alle artiesten mogelijk maakt.

null)

Al eerder sprak de hele gemeenteraad zich ervoor uit dat ook artiesten die van buiten de EU kwamen als volwaardige artiesten op mogen treden. Hierdoor werd de vergunningplicht voor straatartiesten afgeschaft. Voor bijzondere verrichtingen als vuur en wapens blijft een vergunning echter nodig, een vergunning die artiesten van buiten de EU niet krijgen. Kennelijk wordt het vertonen van kunsten op de Amsterdamse straten nog aangemerkt als gewoon werk, waarbij voor mensen van buiten de EU een werkvergunning nodig is.

SP-raadslid Laurens Ivens heeft nu al meerdere keren de burgemeester er op gewezen dat de artiesten van buiten de EU nog minder rechten hebben. "Stapje voor stapje verbetert er steeds meer voor de straatartiesten, maar kennelijk is het erg moeilijk voor de burgemeester om het goed te regelen. De mogelijkheden voor deze artiesten moeten echt snel verruimd worden om onze stad extra te laten leven. De tijd van de mimespeler met 'rode neus en drie jongleerballetjes' is voor de meeste artiesten echt voorbij."

U bent hier