h

Eindelijk meldpunt vastgoedfraude

8 november 2007

Eindelijk meldpunt vastgoedfraude

Het SP-voorstel om een meldpunt vastgoedfraude te starten is na anderhalf jaar eindelijk door Burgemeester Cohen overgenomen. Via Zoeklicht, het meldpunt voor illegale bewoning, is het nu mogelijk om misstanden, zoals witwassen of leegstand omwille van speculatiewinsten, te melden. Dit werd vanmiddag duidelijk toen in de commissie Algemene Zaken gesproken werd over de recentelijke ontruiming van kraakpanden.

Remine Alberts)

De laatste ontruimingsronde werd landelijk onmiddellijk door CDA en VVD aangegrepen om opnieuw het kraakverbod aan de orde te stellen. De argumenten daarvoor zijn dat krakers onrechtmatig panden in bezit nemen en vervolgens in de panden een puinhoop creren. Daarbij wordt gesteld dat de kraakscene verhardt, waarbij het gebruik van boobytraps als bewijs wordt aangevoerd.

Fractievoorzitter Remine Alberts: "Ook ik zie dat de krakers een ontruimd pand vaak in slechtere staat achterlaten dan toen ze het in door de eigenaar verwaarloosde staat betrokken, maar het is zeer onverstandig om tot een kraakverbod over te gaan. Iedereen weet dat er in Amsterdam sprake is van grove misstanden, zoals onverantwoorde leegstand, witwaspraktijken, maar ook intimidatie om rechtmatige bewoners uit hun woning te treiteren zodat daarna woekerwinsten kunnen worden gemaakt met gesplitste panden. Ik ben daarom blij dat dit meldpunt er eindelijk komt."

U bent hier