h

Los tekort aan materieel metro 50 snel op

20 november 2007

Los tekort aan materieel metro 50 snel op

De SP wil dat het College snel maatregelen neemt om alle reizigers van metro 50 fatsoenlijk te kunnen vervoeren. Nu worden regelmatig reizigers in de ochtendspits op elkaar gepropt en blijven er soms zelfs reizigers op de perrons achter. Vorig jaar beloofde het College de inzet van extra metromaterieel. Dit jaar is het vervoer vooral in Amsterdam-West weer zwaar ondermaats.

Meta Meijer)

SP-raadslid Meta Meijer is blij dat zoveel mensen kiezen voor het openbaar vervoer. "Maar dan moeten ze natuurlijk wel veilig en fatsoenlijk naar de plaats van bestemming worden gebracht. Op deze manier ontmoedigen we het openbaar vervoer." Meijer stelt voor een aantal maatregelen te nemen, zoals het verlengen van de metro's en zo nodig ook het inzetten van bussen.

De situatie lijkt een herhaling van vorig jaar, toen treinladingen passagiers de metro aan hun neus voorbij zagen gaan. In antwoord op een motie van de SP meldde het College dat het probleem zou worden opgelost door 'herschikking van materieel, door verbeteringen in de voor onderhoud verantwoordelijke sector Techniek, en door te kijken naar de mogelijkheid van het inhuren van extra materieel'. Naar nu blijkt hebben de maatregelen niet het gewenste resultaat gehad.

In de ochtendspits is metro 50 erg druk vooral aan de westelijke en zuidelijke kant van de stad. Naast een flink aantal scholen bevinden zich hier ook de Vrije Universiteit, het VU ziekenhuis, het tandheelkundig centrum ACTA en het Slotervaartziekenhuis. Vooral tussen 8 en 9 uur 's morgens is het hier erg druk. Meijer: "Deze reizigers zouden erg gebaat zijn bij inzet van meer metrobakken of bussen. Maar er kan ook gedacht worden om op het drukste deel van het traject een extra pendeldienst te laten rijden."

Meijer zal morgen in de raadsvergadering opheldering hierover vragen aan het College.

U bent hier