h

Meiden zeggen zelf: wij willen meidenlounge

28 november 2007

Meiden zeggen zelf: wij willen meidenlounge

"Een meidenlounge in Centrum moet er nu echt komen." Dat vindt SP-deelraadslid Erica Wever.

In de deelraad heeft de SP een plan ingediend voor zo'n eigen tienerruimte, waar geen jongens komen. Voor de SP is Astrid Molhoop aan meiden van 12 tot 21 jaar in de oostelijke binnenstad gaan vragen wat zij willen. Wever: "Zij willen duidelijk een meidenlounge. We zijn er zeker van dat deze uitkomst de deelraad over de streep gaat trekken. Als het nu nog niet duidelijk is, dan weet ik het niet meer."

Volgens stadsdeelbestuurder Wil Codrington (GroenLinks) zou er geen behoefte bestaan aan een meidenlounge. Zij krijgt op 28 november het onderzoeksrapport aangeboden. Onderzoekster Astrid Molhoop ondervroeg 36 meiden van de Oostelijke Eilanden en de Czaar Peterbuurt. Maar liefst 29 van de 36 zeggen een eigen meidenlounge te willen. 13 zeiden in de bestaande, gemengde tienercentra lastig te worden gevallen door jongens. 16 mogen van hun ouders niet naar de bestaande centra. Molhoop vroeg ze naar hun culturele achtergrond. Slechts een derde heeft een islamitische achtergrond. De behoefte bestaat onder alle meiden.

Voor de meidenlounges had de SP in het Centrum de volgende argumenten: "Jongerenwerk in het algemeen is nog steeds vooral: jongens-werk. Jongens zorgen vaker voor overlast, waardoor jongensproblematiek al gauw de norm is voor beleid. Problemen van de meiden op gebied van seksualiteit, identiteit, mishandeling, zelfdoding en verslavingen blijven vaak onzichtbaar, waardoor er geen aandacht is voor een groep die schreeuwt om aandacht." Molhoop trekt uit haar onderzoek de conclusie dat er voor de meiden in de oostelijke binnenstad een gebrek is aan activiteiten, vrijetijdsbesteding en sociale contacten: "Mijn advies is dat er inderdaad een eigen plek voor deze meiden gecreerd wordt. De bestaande welzijnsorganisaties moeten hierbij samen de koppen bij elkaar steken, al dan niet met het stadsdeel. Wat verder naar boven gekomen is in soms zeer persoonlijke gesprekken met hen is dat er veel verborgen leed heerst onder deze meiden."

U bent hier