h

Protest in Den Haag tegen verbreding A1-A10

12 december 2007

Protest in Den Haag tegen verbreding A1-A10

Vandaag protesteerden ongeruste bewoners van Amsterdam-Oost samen met Milieudefensie in Den Haag tegen de verbreding van de Oostelijke Ring Amsterdam naar 12 banen. SP-Kamerlid Emile Roemer sprak de menigte toe en drukte hen op het hart dat hij minister Eurlings aan zijn belofte zal houden. Eerder zei Eurlings bij een bezoek aan Amsterdam dat de inwoners van Amsterdam-Oost niet het kind van de rekening mochten worden.

De omwonenden uit Amsterdam lagen op ziekenhuisbedden op het Plein voor de Tweede Kamer om duidelijk te maken dat ze bang zijn voor de gezondheidsrisico's van een verdubbeling van het aantal rijbanen. Milieudefensie voegde hieraan toe dat de gevolgen ook groter zijn dan alleen Amsterdam. Meer asfalt leidt tot meer vervoersbewegingen en dus meer CO2-uitstoot, aldus Joris Wijnhoven.

Protest verbreding A10)

SP-Kamerlid Emile Roemer liet weten dat hij minister Eurlings en de coalitie zal houden aan de toezeggingen dat de Amsterdammers niet het kind van de rekening mogen worden en dat de leefbaarheid er niet op achteruit mag gaan. Dit geluid vertolkte hij ook in de Kamer toen hij het debat met de minister aanging.

"Wij zijn niet principieel tegen asfalt, helemaal niet. Maar wat nu gebeurt is dat er klakkeloos wegen worden verdubbeld, zonder dat de alternatieven zijn uitgeput. Eerst moeten we volop investeren in het openbaar vervoer, met werkgevers en werknemers in overleg over thuiswerken, werknemers de kans geven om flexibeler te werken en zorgen dat er in Almere naast 60.000 extra woningen ook minstens net zoveel werkgelegenheid bijkomt. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat uitbreiding van de wegen in deze vorm nog steeds nodig is. Dus als de minister eerst dit allemaal doet en er is nog steeds een probleem, dan is er met ons best te praten over weguitbreiding. Maar dan moet wel de leefbaarheid en luchtkwaliteit voor de Amsterdammers en Diemenaren gegarandeerd zijn", aldus Roemer.

U bent hier