h

Echte keuzes nodig voor een gezonde stad

21 februari 2008

Echte keuzes nodig voor een gezonde stad

De SP stelt voor om het plan 'Voorrang voor een Gezonde Stad' begrijpelijker te maken voor de Amsterdammer. SP-raadslid Meta Meijer: "Het zoet moet zoeter, waardoor het zuur beter te verteren zal zijn. Wanneer de voorstellen van het College worden uitgevoerd, zal dit beter zijn voor het milieu. Echter, het kan nog beter. Bovendien zal het College meer werk moeten maken om de voordelen van het plan over het voetlicht te brengen. Het is de Amsterdammer niet uit te leggen dat hij vijf euro in de meter moet stoppen voor een uurtje parkeren, dat zijn oude auto Amsterdam niet meer in mag, dat hij zonder roetfilter niet mag rijden wanneer de gemeente zelf het verkeerde voorbeeld geeft."

Meta Meijer)

Dat er wat gedaan moet worden aan de slechte luchtkwaliteit staat als een paal boven water. Maar hoe verhoudt zich dat tot het kappen van duizenden bomen in het Bijlmerpark en het Rembrandtpark? Waarom komen er parkeergarages in Noord bij het CAN-gebied, in Oud-West bij de Hallen, en in Centrum bij Artis? Waarom gaat Amsterdam akkoord met de verbreding van de snelwegen rond Amsterdam? Leg de Amsterdammer maar eens uit dat hij moet betalen voor de luchtkwaliteit, terwijl de gemeente blijkbaar zijn goddelijke gang kan gaan. Dat de verantwoordelijkheid dan eens bij het Rijk, dan weer bij het stadsdeel, en vervolgens bij de gemeente ligt, daar heeft de Amsterdammer geen boodschap aan. En bovendien, de verkeerswethouder is van de PvdA, terwijl deze partij de baas is in alle veertien stadsdelen, maar ook in de regering een dikke vinger in de pap heeft.

De SP pleit ervoor dat er echte keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld door een transferium aan te leggen bij Amsterdam-Oost in plaats van een parkeergarage bij Artis. Door als grote werkgever voortvarend aan de slag te gaan met telewerken en door het openbaar vervoernet uit te breiden in gebieden als Noord, Zuideramstel en Nieuw-West. Daarbij moet beter gekeken worden naar het behoud van bestaand groen en het aanleggen van nieuw groen. Tenslotte zou het goed zijn wanneer de wethouder met zijn stadsdeelcollega's afspraken maakt over het stoppen van de de aanleg van parkeergarages.

U bent hier