h

Rentegratie moet snel effectiever worden

18 februari 2008

Rentegratie moet snel effectiever worden

De SP wil weten of het rentegratieproces in Amsterdam inmiddels goed verloopt en door de gemeente gecontroleerd wordt. Een jaar geleden bleek uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer dat de rentegratie in Amsterdam vrijwel geen resultaten had gehad. Weg vele miljoenen die er in waren gestoken. Toen nog verantwoordelijk wethouder Aboutaleb wees met de vinger naar Den Haag, maar beloofde de contracten met rentegratiebureaus aan te passen. Of dit werkelijk iets heeft uitgehaald, is tot nu toe niet bekend. Dat is zorgelijk, want begin februari zei Aboutaleb, inmiddels staatssecretaris, in Buitenhof dat gemeenten die hun werk op rentegratiegebied niet goed doen, gekort kunnen worden.

Willem Paquay)

SP-raadslid Willem Paquay: "Was eerst het rijk schuldig, nu zijn volgens Aboutaleb dus de gemeenten de schuldigen. Wie de schuld ook draagt, de gemeente loopt het risico geld in te moeten leveren als het niet goed gaat. Het is dus van belang dat de gemeente het proces van rentegratie voortdurend in de gaten houdt. Ik wil weten of dat ook gebeurt." De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Het Amsterdamse rapport over rentegratie heeft onlangs gezelschap gekregen van een rapport van het Ministerie van Sociale Zaken. Uit dat laatste rapport blijkt dat van de 2 miljard euro die de landelijke overheid jaarlijks in de rentegratie steekt vaak niet duidelijk is of dat tot enig resultaat leidt. Het proces wordt te weinig door de gemeenten gevolgd, er vindt geen effectmeting plaats. De SP wil weten hoe de situatie op dit moment in Amsterdam is. Paquay: "Ik mag hopen dat Amsterdam geleerd heeft na vorig jaar. Het onderzoek van de Rekenkamer was werkelijk vernietigend. Het is van het hoogste belang dat Amsterdam nu alle zeilen bij zet, het proces volgt en ervoor zorgt dat mensen die in zo'n traject gestopt worden er ook iets aan hebben. Er mag niet langer met mensen gesold worden. Dat we dan ook niet gekort worden is mooi meegenomen, maar is niet de hoofdzaak."

U bent hier