h

Behoud gemeentelijke toezichtstaken naar Rotterdams voorbeeld

11 maart 2008

Behoud gemeentelijke toezichtstaken naar Rotterdams voorbeeld

De SP wil de gemeentelijke dienst behouden voor alle toezichtstaken in de stad. Hierbij stelt zij voor het Rotterdamse model te hanteren, waar alle toezichttaken zijn samengebracht in wijkteams. Het Amsterdamse college en de stadsdelen willen juist de dienst Stadstoezicht opknippen. Dit gaat ten koste van ruim 140 banen. Ook zal er veel onduidelijkheid gaan ontstaan bij de mensen op straat. Samen met medewerkers van Stadstoezicht protesteerden SP'ers vandaag dan ook tegen de geplande opsplitsing van de dienst en tegen het dreigende verlies van banen.

Mensen van Dienst Stadstoezicht protesteren)
SP-raadslid Maureen van der Pligt protesteert samen met medewerkers van Stadstoezicht

Volgens de SP is het opnemen van Stadstoezicht in een gemeentelijk deel en een geprivatiseerd deel voor parkeerbeheer onverstandig. Het is onwenselijk als Amsterdammers zich steeds moeten afvragen wie hen op een bepaald moment aan het bekeuren is: iemand van de gemeente of een particuliere beveiliger. De SP wil alle toezichtstaken in handen van de gemeente houden naar Rotterdams model. In Rotterdam zijn alle toezichtstaken samengebracht in wijkteams, waarin verschillende toezichtstaken gecombineerd worden.

SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De taken van de wijkteams in Rotterdam zijn afgestemd op de specifieke situatie in de wijk en de wensen van de deelgemeente. De samenstelling van een team wisselt daarom en kan bestaan uit toezichthouders, parkeercontroleurs en milieucontroleurs. Zo kan de deelgemeente bijvoorbeeld vragen om op maandag meer te controleren op vuilnis langs de straat, op woensdag op brandveiligheid en op vrijdag op foutparkeren. Het Rotterdamse model werkt naar tevredenheid: de wijkteams zijn een succes."

De SP wil dergelijke teams ook in Amsterdam. Helaas is dit nu niet mogelijk omdat de bevoegdheid gedeeltelijk bij de stadsdelen ligt. Die kunnen nu hun toezicht privaat aanbesteden waardoor de gemeente financiëe risico's loopt. Volgens Van der Pligt is er dus maar n oplossing voor het probleem dat nu ontstaan is: "De bevoegdheid weer terughalen naar de centrale stad".

U bent hier