h

Te vroeg voor betaald parkeren in Noord

27 maart 2008

Te vroeg voor betaald parkeren in Noord

Waarschijnlijk komt er ooit een dag dat ook in de woonwijken van Noord betaald parkeren moet worden ingevoerd. Maar de parkeerdruk is op dit moment niet hoog genoeg om Noorderlingen te laten betalen voor een parkeerplek in hun straat. Dat was de kern van het betoog van SP-deelraadslid Vera Spierings over de invoering van betaald parkeren in de straten rond Buikslotermeerplein woensdag.

Volgens Spierings levert het stadsdeelbestuur met de plannen voor parkeren in het gebied rond Buikslotermeerplein oplossingen voor problemen die er nog niet zijn. Dat is mede het gevolg van een afspraak die gemeente en stadsdeel in het verleden hebben gemaakt met de projectontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum. De ontwikkelaar bouwt parkeergarages en heeft bedongen dat er geen gratis parkeren rondom mag bestaan, omdat anders niemand in de garages parkeert. Daarom moet er vanaf voorjaar 2009 betaald parkeren worden ingevoerd.

"En dat is te vroeg, want van parkeerdruk is dan nog geen sprake", zegt Spierings. "De eerste parkeergarages die nu worden gebouwd, bezetten geen parkeerterrein, dus er komen juist plekken bij." Het SP-deelraadslid vindt het onbegrijpelijk dat een stadsdeel zich zo kan laten gijzelen door een ontwikkelaar. "Ze verdienen al miljoenen aan dat plein, maar blijkbaar is dat niet genoeg en moeten ze ook van begin af aan de volle mep voor de garages hebben."

Spierings vroeg zich ook af hoe veel de deelraad berhaupt eigenlijk te zeggen heeft in deze kwestie: "De ontwikkelaar eist parkeerregulering van ons. De gemeente bepaalt het parkeertarief. En we kunnen geen gratis vergunningen uitgeven omdat de rijksoverheid dat verbiedt. Het doet een mens twijfelen aan het bestaansrecht van ons stadsdeel."

Een meerderheid van de deelraad stemde uiteindelijk toch in met betaald parkeren rond het plein.

U bent hier