h

Amsterdammers willen geen commercile politie

14 april 2008

Amsterdammers willen geen commercile politie

Tweederde van de Amsterdammers vindt dat veiligheidstaken bij de overheid thuishoren en niet bij commercile bedrijven gedaan mogen worden. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de SP. SP-raadslid Laurens Ivens ziet dit als een duidelijk signaal van de Amsterdammer tegen de komst van steeds meer veiligheidsteams in plaats van de politie. "Amsterdammers willen liever de echte wijkagent die optreed en de regels handhaaft dan een commercile dienst als ordedienst en om boetes uit te schrijven."

Laurens Ivens)

Steeds meer van oudsher overheidstaken worden overgedragen aan particuliere bedrijven, ook op het gebied van veiligheid en handhaving. Zo zijn er straatcoaches, veiligheidsteams en stadstoezichters via commercile bedrijven actief. Het huidige college zet hier flink op in onder andere door de straatcoach in meerdere stadsdelen te introduceren en door meer concurrentie voor Stadstoezicht mogelijk te maken. Slechts een kwart van de Amsterdammers steunt deze lijn waarbij dergelijke veiligheidstaken door commercile bedrijven mogen worden uitgevoerd. Dit blijkt uit de resultaten van de Dienst Onderzoek en Statistiek.

Ivens: "Veiligheid is echt een taak en verantwoordelijkheid die bij de overheid thuishoort. Het Amsterdamse college zit volslagen op de verkeerde weg door dit steeds meer uit handen te geven. Een overgrote meerderheid van de Amsterdammers wijst dit beleid af. De SP zal zich de komende tijd in blijven zetten voor een veilige samenleving met een daadkrachtige politie en gemeentelijk toezicht. Waarbij de overheid de regie en uitvoering weer op zich neemt."

U bent hier