h

Erica Wever op Dag van de Leerplicht: "Kleinere klassen voorkomen schooluitval"

14 april 2008

Erica Wever op Dag van de Leerplicht: "Kleinere klassen voorkomen schooluitval"

SP-stadsdeelraadslid Erica Wever bezocht op de Dag van de Leerplicht de Amsterdamse School op de Nieuwezijds Voorburgwal en de IVKO aan de Plantage Middenlaan. Samen met leerplichtambtenaar Ann Raghoenathsingh van Stadsdeel Centrum en medewerkster Aartie Hardoar vertelde ze de leerlingen over nut en noodzaak van de Leerplichtwet. Ook de politieke achtergrond kwam aan bod. De wet kwam in 1900 tot stand om ook voor arme kinderen recht op onderwijs te garanderen. Slogan van de dag was: I'm In, recht op onderwijs! En Erica Wever concludeerde na afloop dat kleinere klassen en meer begeleiding de beste remedie zijn tegen uitval.

Erica Wever: "Het was een leuke dag. Erg leerzaam voor zowel de leerlingen als mezelf. De IVKO was een ervaring appart. Een leuke school voor de creatievelingen op gebied van kunst, cultuur en dans. We hebben een aantal dans- en theatervoorstellingen mogen zien waarbij ik versteld stond van de kwaliteit. Een aantal leerlingen bleek hier uit eigen ervaring al bekend met de Leerplichtwet. Zij hadden namelijk een taakstraf gehad wegens spijbelen. Een minpuntje aan de wet vonden leerlingen en sommige leerkrachten dat je met spijbelen voor de rechter moet verschijnen, en zelfs een strafblad kunt krijgen."

De Amsterdamse School op de Nieuwezijds Voorburgwal is een particuliere school voor vmbo-t, havo en vwo. Hier krijgen de leerlingen les in kleine groepjes van maximaal 6-8 leerlingen. Wever: "Ouders moeten hiervoor ongeveer 19.000 euro per jaar betalen. Maar daarvoor krijgen deze leerlingen in sommige gevallen zelfs individuele (bij)les, om zo een diploma op zak te krijgen als basis voor een goede toekomst. Het zijn vaak leerlingen met dyslexie of andere belemmeringen, waarbij ze binnen het regulier onderwijs buiten de boot vallen, of niet meekunnen. 19.000 euro is natuurlijk een bedrag dat weinigen kunnen betalen. Elke ouder met zo'n kind zou deze mogelijkheid moeten hebben. We zien nu dat veelal deze 'zwakkere' leerlingen als probleemgevallen worden gelabeld en gauw op een praktijkschool terecht komen, terwijl ze met meer begeleiding en kleinere klassen ook naar een havo of vwo diploma begeleid kunnen worden. Ik zou het fijn vinden als het onderwijs voor alle kinderen gebaseerd zou zijn op de vraag en behoefte die ze hebben. In de strijd tegen schooluitval op de middelbare scholen zijn voor mij kleinere klassen en meer begeleiding ht antwoord voor kinderen die dreigen uit te vallen en binnen het regulier onderwijs niet meekunnen."

U bent hier