h

Geld van Schiphol naar Amsterdam

2 april 2008

Geld van Schiphol naar Amsterdam

Via een eenmalige uitkering van een zogenaamd superdividend zal luchthaven Schiphol een miljard euro aan het Rijk en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam overmaken. Hiermee zal dit geld niet meer gebruikt kunnen worden voor nieuwe investeringen in de luchthaven, maar ingezet worden voor andere maatschappelijke doelen. De SP heeft al lange tijd hierop aangedrongen en pleit nu voor structureel beleid om geld van de luchthaven ook in te zetten voor de samenleving.

Laurens Ivens)

SP-raadslid Laurens Ivens drong er vandaag bij wethouder Asscher op aan om bij de aandeelhoudersvergadering van Schiphol in te stemmen met de dividenduitkering en met voorstellen te komen om de jaarlijkse dividenduitkering op hoog niveau te zetten. De wethouder gaf aan om over 2 weken vermoedelijk in te stemmen met de uitkering van het dividend, maar een beleidswijziging overbodig te vinden. Wel zal hij de komende jaren in de gaten houden of het eigen vermogen van de luchthaven niet wederom onnodig hoog zal worden.

Ivens: "Een bedrijf met een erg hoog eigen vermogen kan te snel over gaan tot onnodige of riskante investeringen. Om dit te voorkomen bij Schiphol is een verlaging van het eigen vermogen via een uitkering van het superdividend verstandig. Bovendien kan de gemeente Amsterdam dit geld nu gebruiken voor de Amsterdammers. Eerder wilde de luchthaven hiermee alleen instemmen als Schiphol geprivatiseerd zou worden. Gelukkig blijken ze nu ook bereid om aan de wens van de aandeelhouders tegemoet te komen zonder te privatiseren."

U bent hier