h

Licht ouders voor over ouderbijdrage in voortgezet onderwijs

21 april 2008

Licht ouders voor over ouderbijdrage in voortgezet onderwijs

Uit recent onderzoek van de SP blijkt dat veel middelbare scholen in hun schoolgids niet vermelden dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Ook wordt nauwelijks aangegeven dat er mogelijkheden voor tegemoetkoming of reductie bestaan. Eerder was al bekend dat de vrijwillige ouderbijdrage door de hoogte van de bedragen leidt tot ongewenste segregatie bij het basisonderwijs. Nu blijkt dus dat ook veel scholen in het voortgezet onderwijs zich hieraan schuldig maken. Met de notitie 'Amsterdams onderwijs, onwijs duur' verzoekt de SP het College de schoolbesturen hierop aan te spreken en zelf voor een informatiepunt voor ouders te zorgen.

Maureen van der Pligt)

Volgens SP-raadslid Maureen van der Pligt kunnen de kosten van de ouderbijdrage flink oplopen, tot wel honderden euro's per jaar: "Als je op de centen moet letten en je weet niet dat de bijdrage vrijwillig is, kiezen ouders voor een andere school met een minder hoge ouderbijdrage." De SP vindt dat het inkomen van de ouders geen belemmering mag vormen voor deelname van kinderen aan schoolactiviteiten.

Met het instellen van een gemeentelijk informatiepunt kunnen Amsterdammers gemakkelijker de weg naar reductieregelingen en gemeentelijke voorzieningen op dit gebied vinden. De notitie bevat ook voorstellen om scholen aan te zetten de wettelijk verplichte informatie in hun schoolgids op te nemen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat slechts 29% van de scholen aangeeft dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Slechts twee van de 31 onderzochte schoolgidsen (6,5%) bevat de verplichte modelovereenkomst, die ouders met de school kunnen sluiten. Ook is lang niet altijd inzichtelijk hoe de ouderbijdrage en de 'overige kosten' zijn opgebouwd.

Het ontbreekt kortom te vaak aan voorlichting, transparantie en inzet om de totale kosten te matigen. Van der Pligt: "De gemeente Amsterdam moet scholen aanzetten tot beter gedrag."

U bent hier