h

Schaf Cito-toets af

4 april 2008

Schaf Cito-toets af

De SP wil dat de Cito-toets op Amsterdamse basisscholen wordt afgeschaft. Vandaag dient SP-raadslid Maureen van der Pligt een raadsnotitie in waarin verzocht wordt dit te onderzoeken. "De Cito-toets is niet zo geschikt om de mogelijkheden van een kind goed in kaart te brengen. Wij pleiten daarom voor het vervangen van deze toets door een alternatieve methode waarin de prestaties van een leerling beter gevolgd worden."

Maureen van der Pligt)

De Cito-toets is een momentopname en geeft geen compleet beeld van de prestaties en capaciteiten van een leerling na de acht jaren die op de basisschool zijn doorgebracht. Belangrijke aspecten als de werkhouding, het doorzettingsvermogen en de interesse van de leerling worden niet getoetst. Doordat de Cito-toets een talig instrument is (ook bij de rekenopgaven komt veel taal kijken) is de toets nadelig voor taalzwakke en meertalige leerlingen. In de loop der jaren is het doel van de Cito-toets verschoven van een hulpmiddel naar een doel op zich. Om het schoolgemiddelde goed te houden laten sommige scholen zwakke leerlingen niet meedoen aan de Cito-toets.

In een aantal gemeenten, waaronder Nijmegen en Zoetermeer, is de Cito-toets vervangen door een andere methode. De drempeltoets en het onderwijskundig rapport geven een vollediger en betrouwbaarder schoolkeuzeadvies. Het onderwijskundig rapport is gebaseerd op het leerlingvolgsysteem dat de meeste scholen al hanteren. Van der Pligt: "De nadelen van de Cito-toets en de voordelen van alternatieven maken het belangrijk dat het college gaat onderzoeken of we in Amsterdam ook niet kunnen overstappen op een systeem waarbij alle kinderen tot hun recht kunnen komen. Met onze notitie Een alternatief voor de Cito-toets voor Amsterdam verzoeken wij het college om te onderzoeken welk systeem het beste is voor de Amterdamse jeugd."

U bent hier