h

Aanpak tweedeling hard nodig

27 juni 2008

Aanpak tweedeling hard nodig

De SP heeft zich vandaag uitermate kritisch uitgelaten over de maatregelen van het college om de groeiende tweedeling tegen te gaan. Vorig jaar constateerde PvdA-wethouder Asscher al dat er een groeiende tweedeling in de stad is. Het blijft echter bij deze constatering, want het beleid wordt niet aangepast om de tweedeling stevig aan te pakken. De SP heeft een motie ingediend met de opdracht om bij de begroting over 2009 met plannen te komen om de tweedeling aan te pakken. De hele raad steunde deze motie.

Laurens Ivens)

SP-raadslid Laurens Ivens is nog niet overtuigd van de oprechte inzet van raad en college om de tweedeling aan te pakken. "Vandaag vroegen we om een deel van de buitengewoon grote reserves van de gemeente in te zetten om nu de armoede echt aan te pakken. Helaas steunde niemand ons. Ook het verzoek om de gelden van het superdividend van Schiphol hiervoor te gebruiken werd niet gesteund. Zelfs ons verzoek om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken door de Olympische droom van het college nog even in de ijskast te zetten, werd niet gesteund. Ik kan niet anders dan concluderen dat in woord iedereen de tweedeling wel wil aanpakken, maar de daden nu nog achterwege blijven. Hopelijk komen die maatregelen er bij de begroting over 2009 wel."

Lees hieronder de bijdrage van Laurens Ivens bij de behandeling van de voorjaarsnota voor 2009


Een voorjaarsnota zou een partij die een linkse lente wil wel positief moeten stemmen, maar helaas voor GroenLinks. Echt onderscheidend is deze voorjaarsnota niet. De VVD bestuurt in grote lijnen gewoon verder. De schaduw van de VVD hangt nog boven het college. Immers de claim van de Noord-Zuidlijn die door PvdA en VVD gewenst was, maar door GroenLinks en SP onverstandig werd geacht, domineert deze voorjaarsnota. Inmiddels is er zelfs een evacuatie geweest. Zo verloopt de linkse lente in de summertime blues. De nieuwste overschrijding leidt er toe dat per Amsterdammer er 436 euro niet aan goede dingen voor de Amsterdammers gedaan kan worden. Moet u mij eens vertellen wie deze stad bestuurt. En ding is duidelijk: het bestuursstokje van de VVD en de PvdA overnemen is geen pretje.

Noord-Zuidlijn
De tegenvaller van de Noord-Zuidlijn moet weer gedekt worden. Wederom gebeurt dit door een meerjarige afschrijving. Wij betreuren het dat de blunder van Amsterdam deze zware last weer moet uitsmeren. Het was mooier geweest als een goede meevaller - zoals het superdividend van Schiphol - het mogelijk zou maken de miljoenenoverschrijding in n keer te kunnen dekken. Waarom laat het college deze optie niet open, aangezien deze forse meevaller al bijna op onze rekening staat? En hebben we ook niet nog aandelen van de Arena in de verkoop die wellicht een stuk van dit gat kunnen dichten?

Tweedeling
Het college concludeerde onlangs voor de tweede maal dat er een tweedeling in Amsterdam is. En dat armoede een kleur heeft gekregen. Helaas een waarheid als een koe, maar toch extra schrikbarend als een verantwoordelijk bestuurder dit zegt. Zonder blikken en blozen worden deze beschamende constateringen nu overgenomen door allerlei gemeentelijke instanties. Maar de echte vraag is natuurlijk: wat gaan we hieraan doen? Om eerlijk te zijn had de SP met deze voorjaarsnota hierop een antwoord verwacht. Nadat wethouder Asscher bij de begroting van 2008 deze conclusie trok, was het toch zaak om het roer om te gooien. Maar waaruit binnen deze voorjaarsnota blijkt dit? Amsterdam wordt een stad van winnaars en verliezers. En als je aan de ene kant van de streep staat, is het nauwelijks mogelijk aan de andere kant te komen. En die streep heeft een kleur. De tweedeling lijkt een politiek feit geworden te zijn, waar tegen geen beleid ontwikkeld wordt. Natuurlijk is er Koers Nieuw West en de wijkaanpak van Vogelaar, daar hebben we echter vooral presentaties van gezien en nog geen prestaties.

Armoedebestrijding
Het bedrag wat dit college voor de armoedebestrijding heeft gereserveerd is absoluut niet genoeg om alleen al de gestegen kosten voor de mensen met een minimum inkomen te compenseren. Om te voorkomen dat we na dit jaar en na volgend jaar weer moeten concluderen dat het aantal klanten van de voedselbank is toegenomen zullen we fors extra moeten investeren om de gestegen kosten minimaal te compenseren.

Kinderen eerst
Wat betreft kinderen eerst waarderen wij de inzet van het college waar het de ondersteuning van scholen betreft in Amsterdam. Wel dient het college waakzaam te blijven of het geld ook daar komt waar we het wenselijk achten. Een uitbreiding van het budget voor de huisbezoeken is ook wat ons betreft een goede zaak, maar we moeten er wel voor waken dat dit geld dan ook bij de leerkachten terecht komt die die huisbezoeken moeten uitvoeren en niet bij de schoolbesturen waarvan er een aantal al meer dan genoeg geld op de plank hebben liggen.

Het waterschap weet ons flink een poot uit te draaien. Maar liefst 15 miljoen krijgen zij voor de overname van enkele wegen met achterstallig onderhoud. Voor de bewoners in Noord kunnen we niet anders dan akkoord gaan, maar toch wil ik u nog vragen alles er aan te doen om de waterschappen aan te spreken op hun gedrag. Wellicht kunt u de provincie als toezichthouder van de waterschappen hier ook eens op aanspreken.

Kunst
Voor het kunstenplan wordt nu geen extra geld gereserveerd. Dit plan moet nog besproken worden. Voor de SP te vroeg om nu al vast te stellen dat dit zonder extra geld moet kunnen. Sterker nog: we twijfelen daar sterk aan. Zo valt op dat er voor veel buurttheaters, maar ook goedkope publiekstrekkers onvoldoende geld is. Zo wordt bijvoorbeeld ook op het openluchttheater van het Vondelpark bezuinigd, waardoor de toekomst erg onzeker wordt.
De SP wil dat kunst en cultuur in Amsterdam voor alle mensen toegankelijk blijft. Om dit mogelijk te maken en in het algemeen meer mogelijkheden voor cultuur in de stad te creren hebben we een amendement, compleet met dekking. Specifiek gericht op toegankelijke kunst en cultuur, zodat ook mensen met een smalle beurs hier gebruik van kunnen maken. Zo pakken we hier de tweedeling aan.

Olympische Spelen
Ons amendement haalt geld weg bij het programma Topstad. Wethouder Gehrels wil van de 5 miljoen voor 2009 maar liefst de helft bestemmen voor de Olympische Spelen van 2028. Spelen waarvan nog buitengewoon onzeker is hoe die er uit komen te zien. Waar het Olympisch dorp komt, wat voor grote stadions we moeten hebben en wat voor extra infrastructuur noodzakelijk is. Bovendien is nog te betwijfelen of het Rijk onze kandidatuur zal steunen. Ze zien de Spelen we zitten, maar stellen zich hier niet financieel voor garant. Ofwel: we kunnen er nu wel veel geld aan uitgeven, maar we hebben het niet in eigen hand of we ook mogen gaan bieden. Zolang het Rijk hierover de macht heeft, dient zij ook de kosten te dragen. En kunnen we de belachelijke concurrentieslag met Rotterdam om de Spelen ook stoppen. Bovendien: waar willen we 2,5 miljoen euro aan uitgeven? Zolang we niet weten wat voor Spelen we willen, valt er ook weinig te bevorderen. Of willen we er echt een ordinaire propagandacampagne mee starten, omdat we denken dat de Amsterdammers en regering niet zelf met gezond verstand kunnen oordelen? Wat ons betreft kan Amsterdam haar geld echt wel beter inzetten, gezien de grote uitdaging waar we nu voor staan.

Re-integratie
We missen de aanpak van de rentegratiechaos. Onlangs hebben wij een voorstel hiervoor ingediend. Een voorstel om tegen dezelfde kosten een Amsterdamse Werkcentrale op te richten. Geen extra kosten, maar wel veel voordelen. Ik ben benieuwd wat het college hiervan vindt, want ik vrees dat we anders nog meer geld uit moeten trekken om iets aan armoedebestrijding te doen. Juist door mensen aan het werk te helpen, kunnen we een groot stuk van de tweedeling wegnemen. De weg vanuit armoede is werk zegt ook het college herhaaldelijk. Ons plan voor de werkcentrale probeert hiervoor een oplossing aan te dragen.
Hierbij aansluitend vinden wij ook dat het college zich niet voldoende inspant om de problematiek van de voormalige ID banen aan te pakken. Deze banen staan nu op de tocht. Eerder gaf de wethouder nog aan dat er dan maar extra geld bij moest om de banen in stand te kunnen houden, maar we zien in deze voorjaarsnota hiertoe geen enkele aanzet. Vandaar dat wij een amendement zullen indienen om in ieder geval de ID banen voor de mensen van boven de 50 in stand te houden.

Bestuur
Tot slot ziet de SP nog een aantal plekken waar mogelijke bezuinigingen te halen zijn. De gemeentelijke organisatie kan volgens ons een stuk efficinter. Denk aan het samenvoegen van gemeentelijke diensten en het verminderen of opheffen van stadsdelen. Door een echte efficintieslag is voor de middellange termijn veel geld vrij te maken. Hopelijk ziet het college deze uitdaging ook nu het hard nodig is om weer te gaan investeren in de mensen. Bij deze efficintieslag denk ik natuurlijk ook aan de brief van wethouder Vos nadat het Binnenlands Bestuur had geconcludeerd dat Amsterdam de meeste ambtenaren per inwoner heeft. Deels is dit inderdaad te verklaren omdat we taken zelf uitvoeren, maar dat neemt niet weg dat de bestuurlijke complexiteit er echt niet altijd voor zorgt dat het stadsbestuur dicht bij de mensen staat. De SP is er van overtuigd dat er wel degelijk inefficint gewerkt wordt, en zal het toejuichen als hier iets aan gebeurd.
En ook Pantar kan wat ons betreft wel eens onder de loep genomen worden waar het een mogelijke bezuiniging betreft. Het aantal uitvoerende medewerkers is gedaald, maar het aantal medewerkers in de overhead is gestegen. Zij drukken ook voor een onevenredig groot deel op de personeelskosten. Gaat het college hier naar kijken?

Concluderend is de SP teleurgesteld in deze voorjaarsnota. Er is echt vrijwel niets te merken van enig links beleid. Er wordt gewoon doorgegaan op de ingezette koers. Waarschuwingen dat we te maken hebben met een groeiende tweedeling worden volslagen in de wind geslagen met deze vrijwel beleidsarme voorjaarsnota. Een uitdaging om bij de begroting te laten zien dat er wel degelijk een socialer beleid gevoerd wordt. Anders raakt dit college toch echt haar geuzennaam van 'links college' kwijt.

U bent hier