h

Rijk gaat eindelijk optreden tegen taxichaos

27 juni 2008

Rijk gaat eindelijk optreden tegen taxichaos

Staatssecretaris Huizinga gaat eindelijk optreden tegen de doorgeslagen liberalisering van de taximarkt. Zij neemt hierbij ideen van de SP over door taxi's te stimuleren zich bij centrales aan te sluiten en gemeenten weer zeggenschap te geven. Volgens SP-raadslid Meta Meijer is dit een goede stap van de regering. "De Amsterdamse taxichaos wordt zo hopelijk eens flink aangepakt, want de vrije markt heeft heel veel schade in de stad aangericht."

In de taxivisie geeft staatssecretaris Huizinga toe dat de liberalisering van de taximarkt meer problemen heeft veroorzaakt dan het heeft opgelost. Het voorstel van de SP om gemeenten meer ruimte te geven om hun eigen markt te reguleren wordt tot vreugde van SP-Tweede Kamerlid Roemer integraal overgenomen. Roemer: "Wij pleiten al lang voor een constructie, zoals die ook op Schiphol bestaat. Daar mogen allerlei aanvullende eisen gesteld worden voor een taxi wordt toegelaten, waardoor er minder problemen zijn met asociale chauffeurs, het weigeren van ritten en aftandse auto's."

Meta Meijer)

Een ander voorstel van de SP was om taxichauffeurs in de grote steden te verplichten zich bij een taxicentrale aan te sluiten. Wanneer een chauffeur zich bij een centrale aansluit, is er vanuit deze centrale de behoefte om de eigen naam hoog te houden en zullen wanprestaties harder worden aangepakt. In de Taxivisie staat dat de beslissing om dit in te voeren aan de gemeentes wordt overgelaten. Meijer: "Hier zit Amsterdam echt op te wachten. Zodra dit beleid ingevoerd is, zal ik er bij wethouder Herrema op aandringen om hier onmiddellijk mee aan de slag te gaan."

Ook de motie-Roemer om tot een betere klachtenafhandeling te komen wordt uitgevoerd en verder mogen chauffeurs niet langer korte ritten weigeren. Toch blijft er voor Roemer nog n punt van zorg: de tarieven. "Hier heb ik mij samen met de sector continu gewezen op de nadelen, maar de regeling vond toch doorgang." Ook in deze Taxivisie verandert er niks. Wel volgt er later dit jaar een evaluatie van de tarievenregeling. "Dan hoop ik dat de regeling alsnog op de helling gaat. Aan mij zal het niet liggen."

U bent hier