h

Stimuleer startende modeontwerpers

4 september 2008

Stimuleer startende modeontwerpers

De SP wil dat de gemeente startende modeontwerpers stimuleert. Daartoe komt zij met het voorstel om een inloopatelier voor beginnende ontwerpers te starten en op de Amsterdam Fashion Week ook de echte beginners ruimte te geven. SP-raadslid Laurens Ivens: "Nu haken nog teveel ontwerpers na hun studie af of verlaten Amsterdam. Om een echte creatieve modestad te worden, moeten we deze beginnende ontwerpers juist stimuleren om in Amsterdam zich verder te ontwikkelen."

Laurens Ivens)

Voor een startende modeontwerper is het na het verlaten van de modeacademie een hele uitdaging om verder te komen. Zo is het huren van atelierruimte voor velen veel te duur. De SP stelt daarom voor dat de gemeente het initiatief neemt om te komen tot een inloopatelier. In zo'n atelier moet voor beginners de mogelijkheid zijn om tegen lage gebruikskosten met een aantal mensen tegelijk gebruik te maken van naaimachines e.d. Verder wil de SP dat de Amsterdam Fashion Week niet meer enkel toegankelijk is voor de collecties van de gevestigde namen, maar ook een programmaonderdeel voor echte starters krijgt. Via de gemeentelijke subsidie aan dit mode-evenement moet de gemeente dit kunnen afdwingen.

Ivens wil met deze voorstellen voorkomen dat beginnende modeontwerpers afhaken en elders gaan werken. "Het is zonde als mensen na de modeacademie afgerond te hebben iets heel anders gaan doen of uit Amsterdam verdwijnen. Nu hebben beginners die nog niet bij een label zitten in Amsterdam vaak geen plek om hun ontwerpen uit te kunnen voeren. Het inloopatelier kan hier een uitkomst voor bieden. Verder kan een modeprijs voor beginners een grote stimulerende werking hebben, net zoals de Popprijs dat is voor beginnende bands. Op deze manier kan Amsterdam zich verder ontwikkelen tot een modehoofdstad."

U bent hier